Teraz każdy będzie łapał za słówka?? Może po prostu niech się wypowie ten co chce w jakiś sposób doradzić. Bo za chwilę to będzie wielka dyskusja..
Wersja do druku
Teraz każdy będzie łapał za słówka?? Może po prostu niech się wypowie ten co chce w jakiś sposób doradzić. Bo za chwilę to będzie wielka dyskusja..
Warto wspomnieć o gwarancji na migawkę jaką daje canon w 30d na 100tyś. pstryków. Dla 20D canon nie określa żywotności migawki. Ale wiadomo że nie musi mieć to potwierdzenia w rzeczywistości i może 20D zrobić więcej fotek bez wymiany migawki niż 30D.
Też zwróciłem na to uwagę, lecz nie wiadomo czy ta migawka więcej wytrzymuje czy mniej. Jak pisałem koło 15k pstryków myślę, żeby było to bym się skusił bo to jeszcze by trochę pociągła..
Jest $ weź 30D. Nowsza wygodniejsza puszka. Zdjęć lepszych nie zrobi ale ma kilka drobnych udogodnień. Natomiast jeśli budżet mniejszy to spokojnie można brać 20D... byle nie w ciemno.
Pozdro
Myślałem też czy nie kupić na niemiecki ebay-u lecz nie znam niemieckiego no i nie ma kto go kupić w niemczech
Dla mnie najpoważniejsza rzecz do której warto dopłacać w 30D to jego młodszy wiek.
Większy ekran 30-tki jest do...hmm, no do oceny ostrości zdjęcia nadaje się tak samo jak mały ekran 20-tki- trzeba skorzystać z "lupki" żeby się coś o ostrości dowiedzieć.
Spot'u użyłem może raz w życiu (ale niektórzy używają go ciągle). Stopniowanie ISO co 1/3 przydaje się niewątpliwie czasami w ciemnych warunkach powyżej 400 ISO żeby zminimalizować szumy i mieć jak najwyższą rozpiętość tonów.
Natomiast znalezienie 20D z realnym przebiegiem 15k będzie niełatwe. Korpusy z wymienioną trzecią migawką też będą pokazywać (w serwisie) przebieg 15k.
No to chyba będę polował na tego 30D. Tylko żeby trafiła się jakaś okazja. Myślałem też nad 450D lecz martwi mnie mniejszy uchwyt niż w 20D i 30D.
Nikt nikogo "nie łapie za słówka". Najzwyczajniej w świecie zadałem pytanie nawiązujące do Twojej wypowiedzi. Wracając do meritum wątku to polecam dołożyć do 30D, chociażby dla tego iż jest to model krócej obecny na rynku a co za tym idzie prawdopodobieństwo trafienia na mocno wyeksploatowany egzemplarz jest mniejsze (w porównaniu do 20D).
Jest jeszcze trochę większy bufor, wolniejsza prędkość seryjnych (3kl/s), histogram RGB, "Picture Styles".
Polecam ten link: http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/
Dokładnie,30D to już wiekowy aparat a 20D to już naprawdę dziadek.Ja sam rok temu miałem taki sam dylemat jak Biały i zdecydowałem się dopłacić i kupiłem 30D,teoretycznie powinieneś znaleść egzemplarz w lepszym stanie niż 20'tke,co do przebiegu to i tak nikt ci nie udowodni że migawka ma 15tyś klapnięć,tylko serwis Canona to może stwierdzić,jedyne na co można się powołać przy zakupie to stan wizualny aparatu ale i tak nie zawsze odzwierciedla on zużycie migawki.Szczerzę to sam miałem taki sam dylemat,byle miał jak najmniejszy przebieg,skończyło się na tym że robię zdjęcia prawie 11 miesięcy zrobiłem prawie 5000fotek i nie przejmuję się przebiegiem,jak walnie to walnie,trudno się mówi.Co do podglądu ostrości zdjęć to ten ekran 30D też jest do d*** i czy zdjęcie wyszło ostre czy nie to raczej tego nie sprawdzisz,niestety.