hehe, jak zapewne zauważyłeś - kolega Barthek1983 ma 5D, więc jak sobie w tej puszce wyobrażasz synchro z lampą na 1/200s wg tej starej zasady (skądinąd słusznej), skoro - o ile pamiętam - max. to 1/160? ;)
Wersja do druku
Mocno rozcieńczę :)
Mi raczej przeszkadza w odbiorze fotki takie poruszenie.
Ale mogę chociaż powiedzieć, że rodzina była "poruszona" na ceremonii :D:D
Muszę spróbować, ale to kierowcę trzeba znaleźć ;) co nie co musieliby goście też zaserwować sobie, bo się za szybko ruszają :)
Coś mi mówi, żę w instrukcji i menu aparatu jest 1/200.
Dzięki raz jeszcze za cenną pomoc, co ja bym zrobił bez forum.
A co tam flaszki dla wszystkich :D
Chyba instrukcję na stadionie kupiłeś ;)
Synchro z lampą na 1/200 ma nowa piątka, a mkI ma 1/160 (o ile pamiętam, bo swoją sprzedałem w listopadzie ub roku, ale przypominam sobie jak na to MMM na forum psioczył)
Stawiam wódkę przeciwko nitroglicerynie :-D , że mam rację
ma 1/200
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/
no to lecisz ;) tylko, prosze Cie, nie pluj :mrgreen:
noooooooooo, to przegrałem :evil:
d..a wołowa ze mnie - instrukcja od 5D została mi na półce; wystarczyło sięgnąć :oops:
Odszczekuję i wypijam połówkę nitrogliceryny (nie plując przy tym), a flaszkę, zaproponowaną przez Barthek1983, honorowo oddaję kolegom, którzy mieli rację :-(
Ja przyjąłem taką zasadę:
Jeżeli fotografują ludzi bez lampy, tylko światło zastane lub z lampą ale jako rozjaśnienie cieni, to czas nie dłuższy niż 1/160.
Jeżeli głównym źródłem światła jest lampa, to czask ok. 1/60. Jednakże staram sie mierzyć i robić na M i bazować głównie na świetle zastanym. Pierwszy plan lampa zawsze zamrozi, drugi plan nie jest tak ważny, bo i tak poza ostrością a ma wyjść dobrze naświetlony. Trzeba trochę pokombinować, zrobić na różnych nastawach i pooglądać. Tu nie ma złotej reguły, wszystko zależy od warunków.