pod x1.3 smialo bral bym sigme lub tamrona 17-35 lub szersza i troche drozsza sigma 15-35. Uzywki powinienes dostac dosc tanio.
Wersja do druku
pod 1,3 ja bym brał Sigmę 12-24 ;) A cena, o ile dobrze pamiętam, tak czy siak dwa razy mniejsza niż*16-35 ;)
Panie i Panowie, a co polecicie do 2tys. szeroki kąt dla mnie zaczyna sie od 10mm (canon 450d asp-c) ?
albo stałke 14mm f/2.8 samyang'a jak tylko poprawia powłoki i prace pod światło (prace trwaja).
test na optyczne.pl
zapowiada sie miodzio po poprawkach
Sigme 12-24 ... pasuje i na cropa i na pelna klatke. Ja moja nowiutka sprzedalem za 1600 zl tylko dlatego bo sie na Nikona przesiadlem i taka sama (w gorszym stanie) kupilem tez na nikona. Nie zaluje wyboru bo pojawiaja sie momenty kiedy nie zaluje zadnej zlotowki wydanej na to szko...
Przy pelnej klatce sigma sprawuje sie tak:
Pamiętam to zdjęcie i żałuję, że wtedy nie wybrałem się w to miejsce, no ale cóż...było się lekko ograniczonym pod względem aparatów ;).
Sigma 12-24mm to naprawdę niezłe szkiełko i najlepszą jego właściwością jest to, że pasuje zarówno do cropa, jak i FF.
Wadą - z pewnością cena.
Ostatnio dużo mówi się o Samyang'u...Cenowo bardzo wypadają te obiektywy i nawet nieźle z ich jakością optyczną. Wadą to, że są manualne, a niekiedy AF, czy chociażby potwierdzenie ostrości jest konieczne.
Koledzy wspomnieli o Tokinie 19-35 3.5/4.5. Bardzo bardzo przyzwoite szkiełko. Na FF będzie naprawdę szeroko, na cropie- ciut węziej niż w kicie. Jakość wykonania - rewelacyjna. Cena - ok. 500zł. Mi udało się ją zdobyć w stanie fabrycznym za 350zł :) Jedyny problem - oryginalna osłona p. słoneczna (wskazana) prawie nie do zdobycia.
a wiadomo juz kiedy pojawi się ten samyang?
rozmyslam jeszcze nad tokina 11-16 /f2,8 fajne swiatlo jak w tej klasie cenowej.
natomiast tokina 19-35 chyba ciezka do zdobycia, na allegro nie widzialem:)