...17-40 nie jest lepszy od kita ?????? wow :)
Wersja do druku
...17-40 nie jest lepszy od kita ?????? wow :)
Mając stałe światło i na krańcach swoich ogniskowych, czy też CA bije kit'a napewno, ale akustyk`owi chodziło o to, że pazur jakości 17-40 wyciąga przy współpracy z FF i taka jest prawda.
17-40 na FF to zupełnie inne szkło niż na cropie. Co nie znaczy, że na cropie jest jakies złe. Ja mając 30D byłem z niego bardzo zadowolony. Ale dopiero po przesiadce na 5D zobaczyłem różnicę....
w cropie? pod wzgledem golej rozdzielczosci? bezdyskusyjnie
2000 slow na temat roznic miedzy tymi szklami. korpus to 350D. w gesciej upakowanej matrycy roznice beda jeszcze wieksze.
17-40
18-55 IS
wystarczy?
za wyjatkiem ekstremalnych rogow w szerokim kacie 17-40 to mega wypasione szklo w pelnej klatce. ale jego zakup do cropa to poprawianie sobie samopoczucia czerwonym paskiem. drogie poprawianie samopoczucia
Optyka to nie tylko ostrość, choć niektórzy tylko na niej bazują :).
Może miałem kiepskiego KITa, bo przesiadając się na 17-40 byłem zachwycony, mój KIT mógł się równać rozdzielczością z eLką tylko przy F8 (350D), reszta na korzyść 17-40.
Jednak to prawda, że to szkło docenić można tylko w FF.
Taką różnicę zobaczysz w przypadku każdego szkła, nie tylko 17-40 :).
zdecydowanie tak jest. Szkla nabieraja blasku, ze wzgledu na to ze w koncu 50mm to 50mm :) oraz zdjecia sa ostrzejsze + winieta + mniejsza GO :) To caly urok FF ktory robi ta roznice:)
Szkoda że kolega - autor wątku nie napisał do czego mu ten zestaw... Bo imho bez tej informacji pytanie jest trochę bez sensu... W stylu: co jest lepsze, śrubokręt czy klucz francuzki? ;-)
Genralnie ten sprzet bedzie uzywany do focenia ślubów obecne mam 30d i dotego 24 70 a zastanawiam sie nad sprzedaża tego zestawu i kupnem 5d + 17 40 wiem ze najlepiej by było 5d + 24 70 ale kasa kasa i jeszcze raz kasa
więc sprzedaj 30d i dodaj tą kasę, którą chcesz przeznaczyć na 17-40. Sądzę, że niewiele dołożysz i 5D w twoje ręce wpadnie. A wtedy zobaczysz różnicę i to nie taką jak między "Dosią" a innym .... ;-)
Do ślubów 5D + 17-40 to stanowczo za szeroko jak na jedno szkło, ja ten obiektyw zapinam tylko na kilka ujęć, reszta zdjęć jest robiona 50/1.4 lub 85/1.8, sporadycznie 24-105. Pamiętaj, że 24mm na 5D to sporo szerzej niż 17mm na 30D.