-
Canon 40d jest b.dobry - nie ma co dyskutować (z wyjątkiem wyświetlacza, oczywiście!). Kit nie jest zły, a 55-250 jest rewelacyjny. Teoretycznie pełen zakres, ale praktycznie zakresy muszą się pokrywać, aby uniknąć konieczności ciągłego przepinania obiektywów. Ja po WIELU próbach wymieniłem 18-55IS na 17-85IS USM, i jestem zadowolony (tak, tak, wiem jest krytykowany za wady na najkrótszej ogniskowej, ale szczegółowa analiza na optycznych.pl wykazała, że tu jest chyba jdnak trochę lepszy od kita 18-55IS, a szerszy zakres + USM to już niezaprzeczalne zalety). Cena ostatnio znacznie spadła - można dostać za 600-800zł (używany - na gwarancji). Ewentualnie poczekał bym na Canona 18-135IS - powinien być dla amatora bardzo uniwersalny.
-
Ja mam 400D i 55-250 i jestem zadowolony. Robię fotki czasem jakiegoś ptaka czasem jakiś samochód i jestem zadowolony. Stabilizacja jest w porządku. Czasem brakuje światła ale to rzadko się zdarza, z reguły gdzieś w lesie. Mogę z czystym sumieniem z własnego doświadczenia polecić to szkło.