Mógłbyś zaprezentować te efekty? Oczywiście wciąż czekam na kogoś kto pokaże/wytłumaczy jak zrobić to w PS-ie bez pluginów.
Wersja do druku
Kabu- efekt jak efekt, schody to są na etapie selekcji obszaru na którym nie ma być efektu rozmycia. A sam efekt można np. osiągnąć którymś blurem plus maska gradientowa i masz bez plugina. Ale to najmniejszy kłopot- sednem sprawy jest sprytne zrobienie selekcji.
masz rację i z tym właśnie mam problem, rozmycie na warstwie + maska to nie problem problem to właśnie ta otoczka, jak zrobić selekcję itd. aby wszystko było ok?
Mnie najłatwiej poszło tak jak opisał punky, ale chyba nie ma cudownej metody pozwalającej pominąć dłubaninę. Próbowałem tez narzędzia szybkiego zaznaczania ale praca równie lub bardziej mozolna.
Chociaż...można by się chyba pokusić o jakąś akcję inspirowaną selektywnym wyostrzaniem, filtrem highpass itd. do wykrycia krawędzi i ręcznie usuwać niepotrzebne krawędzie... ale co dalej o już nie mam koncepcji :)
Zgadza się na kanale alfa pewnie było by nieco prościej nie mniej jednak dłubanina jest, z drugiej stronie gdyby nie było żadnej dłubaniny to jaka była by z tego przyjemność :) .Jeszcze raz dziękuję punky za pomoc, zrobiłem według Twojego opisu + plik i jest rewelacja.
Tak się zastanawiam... czy faktycznie jest problemem zrobić plugin który sam rozpozna ostre fragmenty i ich nie ruszy, a im bardziej rozmyty jest fragment ze źródłowego pliku to tym więcej dodaje rozmycia? Technicznie to powinno być realizowalne...
Szczerze mówiąc to w pierwszej chwili spodziewałem się że tak działa alien skin... za takie pieniądze powinien ;-)
mniej niz ci sie wydaje
Image - Calculations
mieszasz kanaly tak zeby bylo git to co ma byc wymaskowane
jako result ustawiasz new channel
i masz kanal alfa (ewentualnie mozesz lekko blur dac do rozmycia krawedzi maski i samemu domalowac na czarno to trzeba)
potem ten kanal wczytujesz jako maske odpowiedniej warstwy
i gotowe
Sober
Wydaje mi sie ze problemem sa wlasnie rozmywane krawedzie
ja w swojej metodzie "skolonowalem na zas" tlo na krawedze glownego obiektu po to zeby uniknac efektu halo po blurowaniu.
Taki plugin o ktorym piszesz musialby to zrobic automatycznie i tutaj pewnie byloby najwiecej problemow.