Nesla określ proszę którą wersję iMovie użytkujesz (z pakietu iLife 8 czy 9)?
Wersja do druku
Nesla określ proszę którą wersję iMovie użytkujesz (z pakietu iLife 8 czy 9)?
Chyba 8, nie moge sprawdzic, bo pisze z pracy. Ostatnio chyba robilam nawet up-date dla pewnosci ze to nie sprawka wersji. Czy jest juz dostepna 9?
Proponuję taki scenariusz:
Wyeksportować materiał z iMove za pomocą QT z ustawieniami do formatu MOV Apple Intermediate Codec w rozdzeilczością 720p (bez kompresji) i taki materiał dodać ręcznie do iDVD (nie używać exportu bezpośrednio do iDVD z iMovie ponieważ materiał będzie wtedy dwukrotnie kodowany do H264 przy exporcie, a następnie do MPEG-2 przy tworzeniu materiału na obraz DVD).
Następnie w opcjach projektu iDVD wybrać tworzenie materiału o "najlepszej wydajności" (a nie jak można się sugerować opisem o profesjonalnej jakości).
Jeżeli to nie pomoże (obraz na TV z DVD nie będzie satysfakcjonujący) daj znać.
Jest znacznie prostsze rozwiązanie. Olej iMovie bo ten program jest do czego innego a prezentację zrób w keynote a potem wrzuć ją do iDVD.
Ghart, sprobuje wieczorem o ile zrozumiem to co napisales ;)
Pank, Keynote? pierwsze slysze, jakis link?
http://www.apple.com/pl/iwork/keynote/, to część pakietu iWork.
Wglebie sie , dzieki.
Tak mi jeszcze przyszlo na mysl... a gdyby samemu w jakims programie graficznym zeskalowac zdjecia do rozdzielczosci 720x576, wyostrzyc i nastepnie umiescic w prezentacji. Mniemam ze iMovie nie bedzie ich powtornie skalowal a jedynie zastosuje kompresje mpeg-2. Jesli algorytm skalowania w ww programie jest skopany powinno to skutkowac polepszeniem jakosci filmu (zdjec) zapisanego na DVD. Pozdrawiam.
ArtMoon jeżeli dla Nesla obraz na TV z DVD nie będzie satysfakcjonujący po eksporcie w opisany wyżej sposób są kolejne elementy (kodeka QT) które umożliwiają miedzy innymi wyostrzenie zmianę profilu kolorów itd..
Degradacja jakości przy tworzeniu materiału DVD z iMovie wynika (z moich obserwacji i własnych doświadczeń) przede wszystkim z podwójnego procesu kodowania-dekodowania gotowego materiału, które następuje przy standardowej operacji eksportu.
ghart, zobaczymy co autorka watku zdziala, osobiscie wydaje mi sie dziwne kilkukrotne kodowanie i dekodowanie tego samego materialu. Ja do takich rzeczy uzywam od jakiegos czasu Pinnacle Studio 12 a na koncowe efekty nie moge narzekac, jednak to juz na PC. Pozdrawiam!