Odczytywanie stanu licznika zdjec dziala?
Wersja do druku
Odczytywanie stanu licznika zdjec dziala?
Jeśli ktoś chciałby śledzić na bieżąco postępy nad tym firmware'em polecam forum CHDK
http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,3290.0.html
Karty do 4GB (fat12/fat16) modyfikujesz programem cardtricks, a od 4 giga wzwyż (fat32) edytorem hex. Karty 8 giga i 16 giga, również modyfikujesz edytorem hex, ale w innych miejscach niż karty 4 giga.
Ogólnie chodzi o zrobienie takiego "myku", który powoduje, ze przy starcie aparatu wczytuje się z karty plik autoexec, który odblokowuje pełną drabinkę iso do 3200, a dokładnie 80/100/125/160/200/250/320/400/500/640/800/1000/1250/1600/2000/2500/3200, punktowy pomiar światła oraz factory menu, dzięki któremu można m.in. odczytać shutter count.
Działa. Proces wygląda tak:
1. wchodzisz w menu
2. wciskasz 2x print - pojawia sie dodatkowa pozycja menu: Factory Menu
3. Wchodzisz w Factory Menu
4. klikasz 1x print
5. wychodzisz z menu i włączasz wybór trybu pomiaru ekspozycji
6. wybierasz Evaluative
Powinna zamrugać dioda karty CF.
Wyjmujesz CF z aparatu i podłączasz do kompa. Znajduje się tam plik z danymi w którym szukasz wyrazu Releases (nie pamiętam czy to releases bo jestem w pracy i pisze z głowy) zaraz za tym wpisem będzie liczba klików migawki.
Pozdrawiam
Tym traktuje karty <4GB, ale modyfikowalem w hexie zarowno >4GB jak i <4GB w tych samych miejscach: "EOS_DEVELOP" at 0x47 and "BOOTDISK" at 0x5C. W takim razie w ktorych miejscach mam edytowac karty <4GB?Cytat:
6. IF Card <= 4GB (fat12/fat16)
download cardtricks: http://chdk.wikia.com/wiki/Cardtricks run it, choose CF drive, tick "cf boot sector" and then click "make bootable."
Bo wg tych wartosci ktore znalazlem:
wciaz nie dziala z kartami <4GBCytat:
FAT16:
at 0x2B "EOS_DEVELOP"
at 0x40 "BOOTDISK"
FAT32:
at 0x47 "EOS_DEVELOP"
at 0x5C "BOOTDISK"
O, wreszcie interesująca mnie półka amatorskich aparatów z digicII...
a widział/próbował może ktoś z Was coś działającego na 350D/Rebel XT?
Wow, swietnie. Sprawdze dzis wieczorem. Moze iso 3200 nie kusi bo poziom szumow bedzie wysoki ale zawsze brakowalo mi czegos pomiedzy 400 a 800.
Nie macie pojecia o czyms podobnym pod 450D, glownie intersuja mnie posrednie ISO.
może ktos zrobi instrukcję po polsku, żeby wszystko było jasne dla każdego
[ja zaraz spróbuję zaimplementować w swoim 400d ten 'tuning' ;] , ciekawe co z tego wyjdzie]
edit:
no i nic. :/
karta 4gb w fat16, 'make bootable' w chdk tricks, przekopiowałem pliki, 'update firmware', 5 minut czekania i nic ;[
w takim razie proszę o instrukcję w PL coś może przeoczyłem..