Ja to robaczku wiem, dlatego pisałem o wymuszonym podostrzaniuCytat:
Zamieszczone przez gietrzy
ja się pytam czemu to samo dzieje się w PS...
Wersja do druku
Ja to robaczku wiem, dlatego pisałem o wymuszonym podostrzaniuCytat:
Zamieszczone przez gietrzy
ja się pytam czemu to samo dzieje się w PS...
Ja nic takiego nie zauwazylem. Wyostrzanie mam w Breezie jak wlacze high quality - wtedy jest podrasowany obrazek. W PS obrazek jest sporo gorszy niz to co widac w podrasowanym Breezie i cala sztuczka polega na tym by przez odpowiednia obrobke rowniez go tak sobie podrasowac ;) .Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Jesli do osiagniecia w pelni zadowalajacych mnie efektow wcale nie czuje potrzeby pelnej znajomosci modulu, to czemu powinienem go poznac w pelni?Cytat:
poza tym Vitez, nie osiągniesz w pełni tego co chcesz bez pełnej znajomości tego modułu, a tej jak widzę nie posiadasz, więc i Tobie książka się przyda ;)
Poznaje cos dopiero gdy mam potrzebe tego poznawania. Czyli jak pisalem powyzej - dopiero gdy natkne sie na sytuacje gdzie bede chcial cos wyciagnac ze zdjecia, nie bede wiedzial jak ale bede wiedzial ze sie da - dopiero wtedy rozpoczne eksploracje kolejnych pokladow wiedzy.
Dopoki osiagam to co chce (w pelni :p ) przy takim poziomie wtajemniczenia jaki posiadam - nie widze sensu marnowania czasu i wysilku na pelne zglebianie znajomosci tego modulu, gdyz taka wiedza by sie i tak zaprzepascila poprzez jej nie uzywanie.
sprawdze jeszcze później dlaczego tak się dzieje, nie mam póki co na to czasu, ale różnica jest, nie wiem czemu zdjęcia sa zdecydowanie wyostrzone...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
kiedyś też tak myślałem, aż wpadła mi w ręce książka, nie jedna ;), ale ta akurat była o fotografii, zdaje się że to ta biblia Kelby'ego i nagle okazało się, że mogę coś zrobić szybciej, lepiej, prościej, a przy okazji mogę zrobić 100 innych rzeczy, które bardzo mi się podobały a o których nie miałem zielonego pojęcia. A byłem wcześniej przekonany, że wiem już wszystko...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Poświęcenie czasu na studiowanie czegoś czasami zwraca się potem z dużą górką ;)
choć efekt tego studiowania książek jest także taki, że jak wiem, że moge poprawić zdjęcie nie na 5 a na 15 sposobów to de facto, zajmuje mi to więcej czasu jak kiedyś :)
Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
No... chyba w koncu mnie zrozumiales co najmniej polowicznie 8)
tylko połowicznie ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Dlaczego nie potrafię zapisać pliku RAW wywołanego w Camera Rawie do JPG, a jak użyje "Save to web" to zdjecia mi paskudnieją??
Na pewno wywołujesz rawa w przestrzeni kolorów adobe RGB lub pro photo. Masz zatem dwa rozwiązania tego problemu, albo wywołuj rawa od razu do przestrzeni kolorów sRGB albo wywołanego jpg-a przekonwertuj przed zapisem do tej przestrzeni kolorów.