A ja sprawdziłbym jeszcze na innym kompie bo mnie to wygląda na problem z transferem plików na PC a nie usterkę aparatu. Tak czy siak daj znać co wyjdzie.
Wersja do druku
A ja sprawdziłbym jeszcze na innym kompie bo mnie to wygląda na problem z transferem plików na PC a nie usterkę aparatu. Tak czy siak daj znać co wyjdzie.
mam SanDiska 8giga Ultra II
Nie sprawdzałem karty bo musiałbym natrzepać z 100-200 zdjęć.. Ale sprawdziłem na innym komputerze i też to samo...
11 września mam ślub, więc popykam teraz na Preteku i zobaczymy czy też będzie sie to działo, jak nie, to karta idzie do śmietnika...
Ja stawiałbym na wadę/niekompatybilność karty lub błąd transmisji.
Też kiedyś miałem 40D i takie rzeczy mi się zdarzały. Niemniej na tyle sporadycznie (typu - raz na kilkaset zdjęć), że olewałem dochodzenie przyczyny... Chociaż po przemyśleniu doszedłem do wniosku, że może to być efekt np. zbyt wolnej karty i szybkiej akcji robienia zdjęć. Tak mi się kojarzyło.
Teraz, przy 5d mk2, też mi się czasem zdarzy (raz na kilkaset zdjęć) , że puszka nie wyrobi. Ale wtedy nie zapisuje uszkodzonego RAWa, tak jak u ciebie (i u mnie było), tylko jpg'a.
To i ja sie podepne.
40d kazda klatka wychodzi fioletowa, do tego jak sie wlaczy liveview to aparat leci z przyslona do maximum i dalej proboje(ekran oczywiscie fioletowy) a jak sie potrzesie aparatem to widac jak by to mialo wplyw na to co widac na ekranie(jak zaklucenia w tv cyfrowym). Zmienialem karty i sprawdzalem te fotki w innej puszce i wygladaja tak samo.
Ktos sie spotkal z takim przypadkiem? Ile moze kosztowac orientacyjnie serwis takiego aparatu jesli doszlo by do wymiany np matrycy?
Z tego co się dowiadywałam (inny problem, skończyło się na innej naprawie), wymiana matrycy bez gwarancji może pociągnąć i 1.5k pln...
Kolego allxages - ja przemyślałem zachowanie sprzętu i inne FAKTY, a nie teoretyzowałem.
Może tego nie zrozumiałeś, a ja powinienem wyrazić się jaśniej: Otóż kiedy miałem 40D i bufor się nie wyrabiał, zdarzało się dokładnie to samo, co takpoprostu. Identyczny efekt.