Dawno, dawno temu miałem ten sprzęt. Jak się wyszło z tym na ulicę to ludzie uciekali... :D To był naprawdę snajper - przed zrobieniem zdjęcia trzeba było naciągnąć przysłonę na obiektywie - oddac strzał - i tak za każdym razem...
Wersja do druku
Dawno, dawno temu miałem ten sprzęt. Jak się wyszło z tym na ulicę to ludzie uciekali... :D To był naprawdę snajper - przed zrobieniem zdjęcia trzeba było naciągnąć przysłonę na obiektywie - oddac strzał - i tak za każdym razem...
To swietny obiektyw dorownujacy, jezeli nie przewyzszajacy parametrami odpowiedniki Zeissa. Caly zestaw Fotosnajper to naprawde kawal swietnej mysli technicznej. Poluje na taki zestaw w stanie idealnym od ponad pol roku...
Ten zestaw wygral targi fotograficzne w Paryzu, bodajze w 1956 roku. Przez caly okres zimnej wojny byl podstawowym obiektywem uzywanym przez agentow KGB i STASI. Do dnia dzisiejszego nie stracil nic ze swojej funkcjonalnosci. Tym sie robi super fotki, poprostu.
ba... chodza w sumie za grosze bo juz za 300 - 350 zl, kupi sie walizeczke z osprzetem...
Miałam to "cudo" - kupiliśmy sobie "rodzinnie" do domku. Niestety wraz ze zmianą sprzętu i przejściem na inne standardy, trzeba się było z tym pożegnać, toteż poszło sobie owo techniczne "stworzonko" na Allegro. Muszę przyznać, że lufa była niesamowita, a i porównywać można wyniki z niej uzyskane z obecnymi tzw. "dobrymi" obiektywami. No i jeszcze coś: jakby na to nie patrzeć i jakby nie oceniać naszych wschodnich sąsiadów, to naprawdę niekiedy udawało im się zrobić takie sprzęciki (fotograficzne również), że mucha nie siada. Mam teraz w domu kolekcję ok. trzydziestu aparatów tzw. "archiwalnych", czy - jak kto woli - dla koneserów. Wiele z tych aparatów jest produkcji rosyjskiej i mimo ewidentnej "wiekowości" nada robią doskonałe zdjęcia. Ot, co...
pozwole sie wtracić... ja dowcip tej aukcji odczytałem tak, ze autor nie wie co sprzedaje, cytat:
"... - obiektyw TAIR3 - Phs 300mm o ogniskowych 4,5 / 5,6 / 8 / 11 / 16 / 22...."
widzieliscie kiedy takie "ogniskowe" :)
POZDRAWIAM
to chyba jakis szerokokatny zoom jest ze swiatlem 300mm :mrgreen::lol:Cytat:
Zamieszczone przez rev
Swietny zestaw snajperski na bazie kalacha:), nie dziwie sie ,ze tylu reporterow ginelo podczas dokumentowania sytuacji wojennych:) ciekawe jak by wygladal zestaw na bazie rakiety ziemia - ziemia:) w oczach rosyjskiego konstruktora:)
Normalna sprawa :) kiedyś marzenie każdego fotografa w Polsce
Mieszakm przy granicy z rosja do kalingradu mam 50 km wiec sporo tych wynalazkow bylo na naszym bazarku:) naogladalem sie , chlopaki sprzedawali obiektywy oddzielnie bo jakos nikomu niepasowala ta kolba:)Cytat:
Zamieszczone przez maro25
To mi przypomina rosyjską ruletkę. Ogniskowe rzedu 4,5, pistolet i jeszcze agent KGB by się przydał. Sprzęt na pewno niezły ale na czasy z lat 90-tych, chyba, że ktoś lubi poeksperymentowac ze starociami.