Już było powyżej. Testy znajdziesz na optyczne.pl Poszukaj tam tego, co Cię będzie interesować. Mają dobre testy, wszystko jest rozpisane i wytłumaczone, więc myślę, że nie będziesz mieć problemu ;)
Wersja do druku
Już było powyżej. Testy znajdziesz na optyczne.pl Poszukaj tam tego, co Cię będzie interesować. Mają dobre testy, wszystko jest rozpisane i wytłumaczone, więc myślę, że nie będziesz mieć problemu ;)
Zalezy jakie zdjecia robisz.
Ja po przetestowaniu Canona 10-22 i Sigmy 10-20 zdecydowalem sie na Sigme i prawie nie zdejmuje obiektywu z aparatu.
Pozostale obiektywy jakie mam uzywam sporadycznie
sztajmes
dziękuję wszystkim za dobre rady i za dygresje również :) :)
mam 40D i nie planuje ptrzejścia na FF
ale i tak dzięki:)
Witam,
Chciałam poprosić o pomoc w doborze obiektywu do zdjęć sportowych. Jestem początkującym amatorem, dysponuję Canonem 450D i na codzień w zupełności wystarczał mi obiektyw Tamron 17-50 f/2.8. Zamierzam nadal robić zdjęcia tylko i wylącznie dla własnej przyjemności, więc nie chcę inwestować w sprzęt zbyt dużo :) niemniej jednak na zawodach w jeździectwie okazało się, że przydałoby się coś innego :) Zdjęciom brakowało ostrości, byc może na skutek złych ustawień (robiłam na trybie sportowym), ale zdjęcia wyszły zbyt ciemne i z małą skalą barw, fajnie byłoby również móc zrobić większe zbliżenie. Idealnie byłoby, gdyby obiektyw nadawał nie był wyłącznie do tego rodzaju zdjęć. Poradzicie coś? Z góry dziękuję za pomoc!
Sigma do widoczków i architektury się nada, ale jej użyteczny zakres to 70-200. AF wolny, tak że do sportu tego nie użyjesz. Jedyne wyjście to chyba Canon 7-200/F4L. Używany kupisz za ok 2 tyś. Miałem tą Sigmę i zamieniłem na Lkę, nie ma porównania.
Dzięki za radę. Niestety, różnica w cenie jest adekwatna do jakości :( no i Canon też tylko do 200 ma zakres... Jedynie wobec tego AF za nim przemawiać, choć do sportu faktycznie to ma duże znaczenie. A cos tańszego od Canona, ale z większym zakresem od Tamrona?
miałem oba jednocześnie z 40d. 10-22 praktycznie nie ściągałem z body. Był to dla mnie rewelacyjny sprzęt do krajobrazu, architektury i czasami ludzi. Ale sprzedałem bo kupiłem 5d i teraz 17-40 jest dla mnie takim szkłem. Jeśli nie zamierzasz szybko przechodzić na pełną klatkę to z 10-22 będziesz bardzo zadowolony