a jakie oznaczenie ma fabryczny wężyk do 10D?
Wersja do druku
a jakie oznaczenie ma fabryczny wężyk do 10D?
Remote Switch RS-80N3
lub,
Time Remote Switch RC-80N3
lub,
Wireless Controller LC-4
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?...96748&rd=1
Tylko jedyne 600zł
Czy warto dać tyle kasy za to?
a nie prościej i duuzo taniej skorzystać z samowyzwalacza? Jakoś nie widzę, żadnej przewagi weżyka, ale moze sie nie znam.
A jak obsluzysz tryb B samowyzwalaczem? bedzie poruszone zdjecie
a robiles zdjecia nocne ? ostatnio robilem wlasnie z samowyzwalaczem i szlag tafial, jak musialem czekac 10 sek przy kazdej fotce. jak znajde chwike, to polutuje sobie wezyk spustowy ...nie ma co :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Adoks
jezeli bede korzystal z czasu B, czyli bede potrzebowal czasu ponad 30s, to poprostu przez samym koncem naswietlania zaslonie na chwile obiektyw reka i wtedy zwolnie migawke. Szczerze mowiac nie potrzebowalem do tej pory tego trybu i zakladam ze jedno wcisniecie spustu otwiera migawke a drugie zamyka - czyli, ze nie trzeba jej caly czas trzymac, bo wtedy moj sposob zawiedzie.Cytat:
Zamieszczone przez santiblue
------
pozdrawiam
[ Dodano: 05-08-2004 ]
ano robilem, i nocne i dzienne z dlugimi czasami naswietlania z ustawionym samowyzwalaczem na 2s i bylo to duzo wygodniejsze od wezyka, poniewaz nic sie plątało.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
Aby uzyskac w 10D samowyzwalacz 2s musisz w CF'ach wlaczyc wstepne podnoszenie lustra.
pozdrawiam
ja twierdze inaczej, stosujac statyw i czasy ponizej 1 sek lepiej posiadac wezyk, widze teraz ruznice kiedy w kazdej chwili moge sprawdzic jeszcze raz dokladnie ostrosc bez dotykania korpusu i potem wyzwolic migawke, nawet najdelikatniejsze dokniecie moze nieraz poruszyc aparatem, dlatego uzywanie wezyka uwazam za swietny sposob...Cytat:
ano robilem, i nocne i dzienne z dlugimi czasami naswietlania z ustawionym samowyzwalaczem na 2s i bylo to duzo wygodniejsze od wezyka, poniewaz nic sie plątało.
Aby uzyskac w 10D samowyzwalacz 2s musisz w CF'ach wlaczyc wstepne podnoszenie lustra.
By miec pewnosc ze sie nie poruszy aparatu dotknieciem, czy nawet trzasnieciem lustra to najlepiej polaczyc metody: i wezyk i samowyzwalacz i podniesienie lustra.
Tylko czy da sie wlaczyc opcje samowyzwalacza po podlaczeniu wezyka?
Właśnie tak z czystej ciekawości sprawdziłem. Da się. Tylko wydaje mi się jednak, że to jest już jednak przesada. Traci się poza tym możliwość wyboru momentu. Sam niedawno robiłem w nocy zdjęcia illuminacji mostu i fajnie było móc wybrać odpowiedni moment (np. kiedy nie jechały samochody).
[ Dodano: 5 Sierpień 2004 ]
Nie jestem też do końca pewien czy te 2s to wystarczający czas by pozbyć sie wibracji po podniesieniu lustra.