Ale Vitez nie napisał, że moon jest z 20-go ani okolic... on wstawił zdjęcie przedstawiające książyc tak po prostu, aby pokazać, że ma.
:mrgreen:
Wersja do druku
Ale Vitez nie napisał, że moon jest z 20-go ani okolic... on wstawił zdjęcie przedstawiające książyc tak po prostu, aby pokazać, że ma.
:mrgreen:
racja, zmylilo mnie jego zdanieCytat:
Zamieszczone przez Silent Planet
z ktorego wywnioskowalem, ze poszedl i pokazuje co sfocil. w kazdym razie nie moze to byc z (okolic) 20-go. zreszta - niech sie sam wypowie :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Vitez, do tablicy.... :wink:
2005:08:20 02:19:44
98-280mm @ 280mm
1/30 sec, f/13
Mode: Manual
Metering: Partial
ISO: 100
AF mode: Manual Focus
Drive: Single frame shooting
Self-timer: 10 secs
White balance: Auto
Wrzucic gdzies RAW niedowiarkowie?
Godzina ma znaczenie...
nie rozumiem....byles na Alasce czy co :) jakie znaczenie ma godzina??????w koncu i tak okres obrotu Ksiezyca wokol wlasnej osi to ~1 miesiac.... wiec?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
a okres obiegu to tez jeden miesiac, wiec w ciagu nocy ksiezyc jest niemalze nieruchomy. Jezeli robisz go na poczatku nocy i na koncu to zdjecia te powstaja z punktow odleglych o ...<x<12k km i stad chyba ta roznica.Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
Oczywiscie jak zwykle moge sie potwornie mylic ;-)
mylic sie kazdy moze :)Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
mi sie wlasnie wydaje, ze (tak jak piszesz!) widzimy Ksiezyc jako nieruchomy, z przyczyn juz tu przytoczonych (pomijajac zjawisko libracji, ktore umozliwia nam ogladanie nie polowy globu Ksiezyca a 55% jego powierzchni). i to niezaleznie od godziny, o ktorej focimy (odleglosc, o ktorej piszesz, nie ma nic do gadania - wszak ciagle widzimy ta sama strone Ksiezyca!, a to, czy jest on dalej od nas, czy blizej - tylko (moze) wplywac na powiekszenie (choc to nie te skale odleglosci...).
czyli albo Vitez byl na innej szerokosci geograficznej niz ja -ale widze w tym watku inna fote z Wawy i nie moze byc to ta roznica! - albo ja sie myle....
Ty sie mylisz. Nie bede wnikal, dowod na to kiedy zrobilem to zdjecie dostarczylem... naprawde chcesz RAWa niedowiarku? Czy to az takie wazne? Jesli tak to podpytaj na forum o astrofotografii... dla mnie niezbyt wazne wiec sie nie przejmuje - wyszedl jaki wyszedl.Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
nie chce, z ciekawosci pytam (bo taki juz jestem). zmien ton, chlopcze.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
iso 400, f4, 1/640, sigma 70-200 na 200mm
dnia 21.08.2005 21.09
pozdrawiam