Do portretu w plenerze: biało-srebrna, fi ~1m. Przynajmniej wg. mnie.
Czarna może mieć zastosowanie ew. w studiu, a ocieplanie złota nie ma (zazwyczaj) większego sensu - imo postać w "ozłocona" do połowy nie wygląda naturalnie...
Wersja do druku
podpisuje się po kolegą wyżej
Złota do wschodów i zachodów słońca
W tym rozmiarze to bym na twoim miejscu kupił biało/srebrną, a nie 5 w 1. Zamki błyskawiczne w blendach "made in china" są dość kiepskie i się zacinają, mam 2 takie blendy "5 w 1" tylko mniejsze, w tej małej to jeszcze spoko, ale w tej dużej żeby zmienić płaszczyznę to się trzeba namęczyć. Więc w praktyce mam założoną biało/srebrną i nie ruszam tego. Dyfuzor - to tylko bełkot marketingowy, nie będziesz go używał - musiałby mieć co najmniej 2 / 2 m.
Poza tym "5 w 1" z racji wymiennych pokrowców jest tak ze 2 razy cięższa niż taka zwykła, do tej krowy będziesz musiał dokupić jakiegoś mało używanego kulturystę ze wzrostem 2 metry i dobrze żeby miał też 2 pary rąk żeby ci to utrzymał na lekkim wietrze a potem złożył blendę do pokrowca ;)
Najważniejszy IMO jest rozmiar. Łatwiej zapanować nad dużą. Te mniejsze to tylko do zbliżeń np. twarzy.
Cóż ta duża 5in1 dała mi popalić na przedwczorajszym plenerze na plaży :/ niestety byłem sam bez kogokolwiek kto mógłby przytrzymać blendę i na wietrze leciała mi to na prawo to na lewo hyh. Ale w bezwietrzne dni spokojnie można zapanować nad duża blenda 5in1.
używam dużej 5/1 od roku i dopiero tutaj czytam że jest do doo... Dobrze że się oświeciłem ;)
Ja 5w1 sobie bardzo chwalę, zwłaszcza od momentu jak ... nauczyłam się ją szybko składać (102x168 cm) :-D :wink:
a ja mam 2/1 srebrno-biała i jest git. innych nie używam.
Ja nie mówię że jest do d .... ale ciężko się taką 170 cm operuje na wietrze ;)