Reasumując - nie masz problemów z bf/ff to bierz 40d a za tysiaka kup skrzynkę black lebela;).
Wersja do druku
Reasumując - nie masz problemów z bf/ff to bierz 40d a za tysiaka kup skrzynkę black lebela;).
tezmarek, dzieki za przekazanie uwag, jak u Ciebie sprawdza się mikroregulacja obiektywów - są bardzo rózne opinie na jej temat?
czy wyzsze ISO 1600< jest jeszcze użyteczne?
nie , 3200 juz nie bardzo , chyba ze skalujesz do malego obrazka , lepsze jest z 40d pomimo ze juz podbijane
sraw w 50d nie wiele pomaga i nadal 40d lekko przoduje
Dla jednych jest, dla innych nie...
Co człowiek, to inna opinia.
Dlatego sprawdź sam TUTAJ.
Pierwsze fotki w linku ISO 1600, zresztą opisane.
Dla mnie jak najbardziej użyteczne nawet 3200.
Pozdrówka!
Na standardowych wydrukach nawet ISO6400 moze byc uzyteczne bo co innego na monitorze na duzych powiekszeniach - wtedy ISO 800 moze byc juz niefajne ;)
Mikroregulacja dziala na szklach Canona jak i firm niezaleznych ... jednak nie zawsze firmy niezalezne robia dobrze dzialajacy AF (np w Sigmie 30mm na malych dystansach jest FF a na wiekszych BF - 2 sztuki przetestowane w sklepie).
PS kup 50D przynajmniej pozniej nie bedziesz sobie robil wyrzutow "a moglem kupic lepszy" bo bez watpienia 50D jest lepszy.
Podaj maila wysle ci iso 3200 z 40d/50d/5d/5d2
wlasnie nie bez watpienia , jesli ktos kladzie nacisk na iso to jednak lepszym wyborem jest 40d , poza tym jednym , mozna brac nowsze 50d
Przyszłość jest jasna, przyszłość to 5d II :D ...
Wykaż się cierpliwością !, poczekaj, odłóż... kup 5d II i ciesz się geniuszem japońskiej inżynierii :)
pozdrawiam
Jeśli chodzi o mikroregulację to jest ona bardzo prosta - pewnie za jakiś czas w modelach serii 1D markx pojawi sie mośliwośc regulacji dla różnych ogniskowych oraz odległości przedmiotowych. Problem z błędami ostrzenia, które zależą od ogniskowej i od odległości występuje również w wypadku szkieł Canona (również klasy L - wiem bo mam ;)), tak więc prosta mikroregulacja nie zlikwiduje wszystkich błędów - pozwoli jednak znacząco je zmniejszyć. Dla mnie mikroregulacja w body jest niezbędnym wyposażeniem. To czy na 3200 ISO po przeskalowaniu obrazu lepsze jest 50D czy 40D nie ma dla mnie aż takiego znaczenia, bo różnice są na tyle niewielkie, że ciągle podlega to dyskusjom. Jeśli ktoś fotografuje bardzo często w zakresie ISO 1000-3200, to niestety pozostaje zakup 5D MKII - różnica w stosunku do 40D/50D jest dla wysokich ISO ogromna.
roznica jest nawet na 5d ktore trzyma sie rowno przy nowej 5.
roznice do iso1600 sa nie wielkie , 3200 jedna juz daje znac swoja plackowatoscia i nie tylko , mowie 40dvs50d