no właśnie , szklarnia jest, zobaczymy jak z tym co najważniejsze czyli umiejętnościami:)
dzięki za przykładową fotkę, Twoja pociecha? :)
coraz bardziej jestem przekonany żeby się pobawić tymi szkiełkami:)
Wersja do druku
no właśnie , szklarnia jest, zobaczymy jak z tym co najważniejsze czyli umiejętnościami:)
dzięki za przykładową fotkę, Twoja pociecha? :)
coraz bardziej jestem przekonany żeby się pobawić tymi szkiełkami:)
Siostrzeniec :)
Zdjęcie zrobione jeszcze 350D chyba ze 2 miesiące po zakupie pierwszej lustrzanki ;)
Tu jeszcze przeważały chęci nad umiejętnościami :D
aaaa to gratuluje siostrzeńca:) do niedawna też używałem 350d , dopiero od niecałego miesiąca używam 50D wiec tak naprawdę to jeszcze dokładnie nie zdążyłem nad nim zapanować i wyczuć maszyny:)
a jeszcze takie pytanko...rozumiem, że przy adapterze M42 czasy trzeba dobierać ręcznie czy być może jeśli jest z elektroniką to zrobi to elektronika?
no to dobrze, bo z ręcznym ustawianiem byłoby troche zabawy, ale z drugiej strony czego się nie robi ... :)
Repsol
jak już w innym wątku pisałem potrzeba cierpliwości aby opanować manualne ostrzenie, jednak koszty 85mm i 135mm z dobrym światłem rekompensują trudy ustawienia ostrości na statycznych kadrach
Ja kupiłem przejściówkę za 49zł (bez potwierdzenia ostrości). Sam nie wiem czy żałować czy nie, że nie poczekałem na tą z potwierdzeniem. Generalnie zabawa jest ciekawa. Mam heliosa 50 f2 i taira 300 f4. Z tym drugim trudniejsza zabawa ale myślę, że nie ma co żałować tych kilku złotych na przejściówkę, skoro szklarnia w domu prosi się o próby :)
Aha, a jak mam kłopot z doostrzeniem ręcznym to się posiłkuję live view z zastosowaniem powiększenia i zdaje to egzamin :)
wytropiłem na allegro przejściówkę z potwierdzeniem ostrości za ok 130zł, ale nasunęło mi się jeszcze jedno pytanko...widzę, że koledzy są posiadaczami 24-105L , które to szkło i ja posiadam...:) zastanawiam się jak się ma jakość fotek z tego obiektywu do fotek np z heliosa 85 mm ? kolega enter pewnie może powiedzieć sporo ponieważ posiada obydwa szkiełka ale uwag pozostałych kolegów chętnie wysłucham:)
nie da się porównać heliosa 85mm z eLką na przysłonach od 1,5-3,99 w tym przypadku helios wypada zdecydowanie lepiej dlatego mam oba :)
tyle siana za L-kę a ta poległa z heliosem haha :) aż boję się pomyśleć co potrafi L-ka 85mm/1,2 :)