ja do portretów używam starego heliosa 44-2 - pancolar mi nie podchodzi oraz flektogona 35mm
na pełnej klatce to Helios 85mm biometar 80mm
Wersja do druku
ja do portretów używam starego heliosa 44-2 - pancolar mi nie podchodzi oraz flektogona 35mm
na pełnej klatce to Helios 85mm biometar 80mm
Wiesz co robiłem teścik heliosa 58mm i C 50/1.8 - i uważam że lepiej zrobić 5 fotek Heliosem niż 20 tym pseudo plastikowym szkłem -które w chinach dodają do Cipsów
Kiedys ostrzono ręcznie i co-były nieostre fotki ? tak czasami sie zastanawiam po co w mojej Elce jest ręczne doostrzanie skoro to takie obciachowe i przeciez Piątka ma AFa no nie ;p
teraz do większości EOSów masz matówki do ostrzenia manualnego z dobrym klinem
więc z ostrzeniem nie ma problemu nawet w 350d
a przy znikomej ilości światła jasna manualna matówka lepiej sprawdza się niż AF
Czytam Twój post i nasuwa mi się pytanie.
Gdzie można i za ile dostać taką matówkę do 400d? W chwili obecnej poza m42 nie zapowiada się żeby było mnie stać na jakiś dobry obiektyw. używam heliosa i planuję kupić jupitera, ale dość często mam problemy z precyzyjnym złapaniem ostrości (np gdy chcę zrobić zdjęcie całej sylwetki, a nie tylko popiersia).
nikt nie napisał że M42 poza zaletą taniości będzie proste w obsłudze
ustawiania precyzyjnego trzeba się nauczyć nawet na klinie i nie jest to proste jak się wcześniej nie miało praktyki np na anaogu z klinem lub na czystej matówce jak w starych zenkach E
matóweczki czasami bywają na allegro
http://allegro.pl/item614630519_mato...400d_350d.html
a poza tym możesz zamówić bezpośrednio u producentów takich podzespołów
http://www.kaboodle.com/reviews/katz...ti-kiss-dig.-x
portret zrobisz prawie każdym szkiełkiem
ja za jupiterem 9 jakoś nie przepadałem stąd mam heliosa 1,5/85mm Biometara 2,8/80mm i canona 85mm
ciasne kadry dobrze wychodzą 120mm i 135mm lub dłuższymi ogniskowymi np 200/300mm i pięknie odcinają tło od modela
czterysetka ma ciemny wizjer-i tu jest problem.aparaty z Live View są łatwiejsze w doostrzeniu-bo można sobie powiększyć i doostrzyć
mam Super Takumara 50/f1.4 i naprawdę polecam. Faktycznie czasem ciężko ostrzy się na moim 300D, ale można się przyzwyczaić, no i potwierdzenie ostrości czasem pomaga.
ja zrezygnowałem z potwierdzenia ostrości. Nie twierdze że ma być łatwo ale często jest zawód jak zrzucam zdjęcia na dysk i widzę, że ostrość gdzieś uciekła mimo iż na lcd aparatu wydawało się ok.
jak kogoś przeraża plasticzaność 50/1.8 to zawsze można zakupić używane 50/1.8 MK I w podobnej cenie co nowy MK II... Ja w życiu nie dał bym tyle kasy za manualne szkiełka... w końcu po to przesiadłem się na C, aby w końcu mieć AF... Manuale sprawdzają się znakomicie przy statycznym makro i ew. w portrecie przy cierpliwej modelce...
Ktoś powie - nie było kiedyś AF i ludzie zdjęcia robili... owszem, ale matówki w manualach nie mają sobie równych nawet wśród większości analogów. A cyfrowe matówki do matryc APS-C to już N/C... przy manualnym ostrzeniu...
Po przeliczeniu ~300-400 za dobrego manuala, ~100 za przejściówkę z potwierdzeniem ostrości, dobra matówka z klinem i mikrorastrem za przynajmniej 100zł... TANIO?!
qb4hkm, dla kogoś kto kupuje po kwałku, lub tylko manualne szkiełka to jest relatywnie tanio
zsumuj
1. 2,8/100mm
2. 2,8/135mm
3. 2/80mm
4. 1,4/50
5. 1x matówka
6. 1x adapter z chipem
teraz policz to w Canonie
Jak ktoś jest amatorem i fotografuje przyrodę czy jakieś statyczne wakacyjne kadry to taki komplet poza KITem mu styknie a nie wyda tyle kasy co w Systemowych AFach
obecnie manuale to i tak pierwszy krok do zakupu dobrych stałek systemowych
kupi Heliosa z adapterem łacznie za 50zł to po jakimś czasie kupi 1,8/50 canona
potem Jupka 2/80 a po jakimś czasie 1,8/85 canona
*a manuale sprzedając trudno stracić