Nioo, nioo. Jesteś jednym z nielicznych rodzynków w naszym cieście :-D i nikomu z nas nie przyjdzie nawet do głowy robić sobie z Ciebie polewkę. A że na niektóre posty reagujemy żartobliwie ;) , to już inna sprawa.
Wersja do druku
To jest świeżutkie- zrobione wczoraj- błagam, na wartość artystyczną nie zwracajcie uwagi- grill, piwo itp... reszty domyślcie się sami.
W trakcie przerzucania do jpg zauważyłam jeszcze, że histogram w DPP i na wyświetlaczu aparatu się różni. Generalnie- zdjęcia w aparacie wyglądają ok. Na monitorze- tak jakby były niedoświetlone i trochę wyblaknięte. I ta żółta skóra...
mozesz miec lcd rozjasniony duzo:) lepiej ustawic go na polowe. zdjecie wydaje sie byc ok. monitor musisz miec wadliwy albo totalnie rozkalibrowany. ja mialem kiedys takiego della 19 crt, zafarb byl fioletowy a wszelkie przestrzenie barw i temperatura kolorow byly takie same jak w aparacie:)
zmien monitor!:)
Wg mnie, to kolor skory idzie w czerwony/magenta jak to w 40D a nie w zolty. Jezeli uzywasz ustawienia sRGB w monitorze, to moze faktycznie kiszka z tego wychodzi. Wylacz ten tryb i ustaw defaultowe ustawienia fabryczne monitora. Poza tym jak wspomnial banan, zmniejsz jasnosc LCD w aparacie. Polowa wystarczy, inaczej widac za jasno a zdjecia sa tak naprawde niedoswietlone. Najlepiej patrzec na podglad histogramu.
Jeszcze DPP i te pe... Jezeli sa to RAWy, to beda wyblakniete. Trzeba to sobie wg uznania poustawiac w wywolywarce. A jak chcesz od razu kolor to STYLE - STANDARD i robic w JPG :)
banan82: monitor jest jeszcze na gwarancji niecały rok temu kupiony..., u mnie zdjęcie jest jeszcze mocno ciemne... Nie wiem jak u Was?
ExploRa: ale właśnie na histogramie jest ok.
To w takim razie rodzi się pytanie: gdzie w Lublinie można skalibrować monitor?
Na tym zdjęciu nie ma żółtego zafarbu. Fotka jak na strzał z ręki z niebem w tle naświetlona nie najgorzej, niebo nie wyjarane, a chłopczyk, choć niedoświetlony, zawiera detale w cieniach. Odcień skóry w normie.
Potwierdzam co powiedziano wcześniej: masz problem z monitorem.
Mozna recznie kalibrowac, jak nie potrzeba wielkiego "Halo"... Opis w watkach przyklejonych jest gdzies... A fotka... jest niedoswietlona (postac) w srodku histogramu jest pusto, a niebo na przeswietlenie leci... Pomiar trzeba bylo zrobic na twarz a poszlo na niebo :)
Ale w DPP mozna to ladnie wyciagnac z detalami :)