Zamek Spiski - Spissky Hrad
Wersja do druku
Zamek Spiski - Spissky Hrad
Może nie jest to takie magiczne miejsce ale na pewno plenerowy fotograficzny raj. Miejscowość zwie się Kopice.
Dobry temat :-D Uwielbiam zamki, chociaż sfotografowałem tylko nieliczne... ;-) Ale wszystko w swoim czasie.
Zamek w Będzinie. Klimatyczny niewielki zamek, położony w centrum miasta. Dobrze zachowany i ostatnio odrestaurowany drewniany dach. Można zwiedzać z zewnątrz i dziedziniec za darmo, jakaś mała knajpka na dziedzińcu (której nie testowałem, więc nie wiem jaka jest).
Tylko od niedawna dostep tam jest raczej niemozliwy :cry:
A szkoda bo po obejrzeniu tych zdjec zainteresowalem sie tym i chcialem sie udac no ale nici z tego.
Wiecej info TUTAJ
zamek Orawski
i Polska - moje tereny - Rytro
Dobrze, że na zamczyskach w Polsce pojawiają się wreszcie Pollskie Flagi. Zamek bez flagi wydaje się niekompletny, wręcz eksterytorialny. Bodaj wszystkie słowackie zamki są już oflagowane o zachodnich nie wspominając. To znamienne, że przykład idzie od prywatnych właścieli niektórych zamków a nie od odpowiedzialnego ministerstwa...
Zamek w Niedzicy (w tle zamek Czorsztyn). ~40 km od Zakopanego, bardzo malownicze Pieniny Spiskie... Niedzica zachowana w dobrym stanie, Czorsztyn to ruina. Na oba zamki wstęp płatny. Polecam ze względu na warunki landszaftowe (rejony jeziora, widok na tatry przy dobrej widoczności, pieniny...)
Niestety, mi pogoda nie dopisała i mam tylko takie barachło.
Ja pamiętam jak kilka lat temu wyczytałem, że aby zobaczyć pałac w Radomierzycach to jest już ostatni dzwonek bo niebawem zawali się do końca. W te pędy zapakowałem się w samochód i...okazało się, że jestem na placu budowy a dzisiaj pałac jest w pełni blasku. http://www.chwila.com/radomierzyce.html Kopice jak widać nie mają szczęścia podobnie jak pałac w Dobrej gdzie też parę lat temu były same mury http://www.strefabiznesu.nto.pl/arty...alac-3958.html Pewnie będzie priorytet dla żwirowni i pozostanie trochę zdjęć i wspomnień.