tkrauze, a jak wyglądaja zdjęcia przy inych ogniskowych? 250 mm jest w tym obiektywie generalnie najsłabsza,jeżeli chodzi o ostrość.(chociaż w moim egzemplarzu wyglada to chyba jednak troszkę lepiej)
Wersja do druku
tkrauze, a jak wyglądaja zdjęcia przy inych ogniskowych? 250 mm jest w tym obiektywie generalnie najsłabsza,jeżeli chodzi o ostrość.(chociaż w moim egzemplarzu wyglada to chyba jednak troszkę lepiej)
Może głupio pytam - co to jest ten czarny pas na górze pierwszego zdjęcia? Nie robiłeś aby tych zdjęć przez szyby okna?
Pzdr
Grzesiu
Tak 1 i 3 były robione z samochodu, ale 2 jest robione z ręki. Moja subiektywna opinia jest taka, że zdjęcia są zbyt poruszone albo ten obiektyw tak ma. ponadto na jakimś forum czytałem ze 350D słabo współpracuje z tym obiektywem, macie podobne odczucia ?
A ile zdjęc już robiłeś tym obiektywem? Czemu akurat nie pasują Ci te trzy zdjęcia, przy czym dwa były robione z samochodu? Może przetestuj go najpierw jak należy, w dogodnych dla niego warunkach, bo Twoim zadaniem w tym wypadku (o ile dobrze rozumiem z pierwszego postu) jest sprawdzenie jego ostrośc, czyli rozdzielczości, a nie działania AF (bo w zasadzie tutaj pod to podchodzi). Wystarczy chwila zwłoki (w trybie one shot) od momentu ustawienia ostrości, do dociśnięcia spustu do końca (w przypadku jadącego samochodu), żeby ostrośc na zdjęciu gdzieś uciekła (to 2, mogło być zwykłym błędem AF, bo pomyłki w obiektywach także się zdarzają i nic w tym dziwnego). Pomijam kwestię poruszeń, bo wydaje mi się, żeby najpierw sprawdzić odpowiednio ostrośc szkła, a dopiero potem martwić się o stabilizację:-)
Wg mnie te zdjęcia bardziej tracą poprzez brak złapania ostrości w odpowienim punkcie, aniżeli poruszenia.
Przede wszystkim - jakiekolwiek szyby okienne, a co dopiero gięte samochodowe, absolutnie nie nadają się do wykonywania przez nie OSTRYCH zdjęć, bo ostrość po prostu rujnują. Wykonaj zdjęcia testowe na spokojnie, stojąc na wolnym powietrzu i wtedy oceń ostrość.
Pzdr
Grzesiu
100% uszkodzony obiektyw. -> Serwis.
Znajomy ma 350D i w sklepie sprawdzal dwie sztuki 55-250 - zawsze idealnie dzialaly.
A ja jeszcze raz proponuje,żebyś przetestował,jak wygląda sprawa ostrości na innych,krótszych ogniskowych. Bo jeżeli tam też jest mydło,to chyba jednak wada obiektywu.
To szklo jest naprawde ostre na calosci ogniskowych, wiec jesli nawet w 55mm bedzie ostrzej, to nie oznacza to sprawnosci tego szkla.
w 250mm powinno byc tak: (jpg z puszki)
http://www.speedyshare.com/157799821.html