no to jak jest sens kupowac ta soczewke czy nie ? chcialbym poki co przynajmniej porobowac macro, jakies kwiatki itp. wiec chyba warto ? :P
Wersja do druku
no to jak jest sens kupowac ta soczewke czy nie ? chcialbym poki co przynajmniej porobowac macro, jakies kwiatki itp. wiec chyba warto ? :P
moje soczewki leza i sie kurza odkad mam sonnara + pierscienie + mieszek - takze ja radze poczekac, pozbierac i kupic cos co starczy na dluzej, da wieksza elastycznosc i wieksza skale odwzorowania.
no i ja się zdecydowałem na mieszek (już do mnie jedzie przesyłka) ale na razie nie do sonnara tylko do industara 50/2,8 - mam nadzieje że się sprawdziCytat:
Zamieszczone przez gonzo44
Podejrzewam że sonnar przyjdzie z czasem :grin:
a po co Ci pierscienie jezeli masz mieszek ?
Jeśli kogoś interesuje Raynox DCR 250 to po podpięcu to do 400 mm L wychodzi coś takiego:
Fotka martwej muchy, ale jakiś pogląd jest :) Zaletą soczewki jest to, że można ją zakłądać na obiektyw w bardzo szerokim zakresie gwintów (w niektórych tylko winietuje, np. w Kitach)
a po co Ci dwa obiektywy?Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
Bo czasem wygodniej jest jednym, a czasem drugim.
Bo czasem potrzeba obu.
Bo wszytsko razem skrecone i dopiete do puszki wyglada niesamowicie ;-)
Bo tak!
;-)
wow... nie tak nerwowo :P spoko dwa obiektywy mi sa potrzebne bo maja rozne ogniskowe :D alez spoko ;] hmm to co lepsze :] ten raynox czy sonnar + mieszek + pierscienie?
takie praktyczne pytanko mam... jako początkujący i niedoświadczony :roll:
przecież taki mieszek to jest wielkie i ciężkie bydle. więc jak tu z nim polować na makro w plenerze?.. bo ja sobie wyobrażam, że to niezbyt user friendly....
Hmm.. Mam KITa, kiedyś radziłem się jak robić lepsze macro (Izowita z plfoto) przedstawiłą mi kilka obiektywów. Ceny ich mnie odstraszyły. Jako tańszą wersje podała soczewki. Kupiłem własnie ten niepolecany zestaw. taki jak w stopce. Używam przeważnie tylko tej +4 i nie narzekam. No ale może moje wymagania są niewygórowane. Efekty mam na plfoto. Fakt że nie wiedziałem wtedy o mieszkach,M42 itp.. kiedyś spróbuje..
Mieszki m42 to tylko tak wygladaja. Naprawde to sa porownywalne wielkosciowo z zoomami 70-300 - oczywiscie na koncu trzeba cos jeszcze dokrecic... Poza tym wiekszosc mieszkow pod spodem posiada metalowa szyne za ktora mozna dodatkowo zlapac co by sie mniej trzeslo. Ogolnie idzie sie przyzwyczaic :-)Cytat:
Zamieszczone przez pebe