Moje 400d wytrzymało ponad 40 minut. :D
Wersja do druku
Moje 400d wytrzymało ponad 40 minut. :D
Czasem czytam niektóre wypowiedzi i czuje się jakbym był jeszcze w przedszkolu.
Sober tak szczególnie Tobie radzę w ciągu dnia pójść w interesujące nas miejsce i złapać ostrość na gwiazdach...gratuluję...
Kam, dzięki, że nas poinformowałeś że mamy 30 sekund a potem jest bulb :)
Kiedyś miałem prospekt canona był tam aparat bodaj że 20Dn, coś z literką N w oznakowaniu przeznaczony był właśnie do kilkugodzinnych naświetleń w nocy. I stąd moje obawy.
zaitsev
pochwal się tym zdjęciem.
Niestety przepaliłem niebo... :D
Wiem, ale nie nazywa się to teleskop.
To też wiem, ale pytanie autora wątku dotyczyło maksymalnego czasu otwarcia migawki, a nie pozbycia sie ruchu gwiazd, toteż załozyłem, ze o taki efekt mu chodziło i nie poleciłem zakupu statywu z montażem paralaktycznym.Cytat:
Wbrew pozorom wystarczy naprawdę bardzo krótki czas aby obraz był poruszony.
punktowe obrazy gwiazd nie robi zwykle sie na bardzo długich czasach z 2 znanych mi powodów
po 1 błędów prowadzenia układu paralaktycznego;
po 2 wyłążą właśnie prześwietlenia,
więc robi się wiele ekspozycji po kilka minut potem sie je tkzw. stack'uje.
a ruch łysego widac nawet w tele typu 400mm ;)
ostatnio robiłem parę ekspozycji na gwiazde północną ale na statywie nieruchomym, żeby pogryźć nieco technikę tego stack'owania ale póki co leża sobie foty w szufladzie i czekają na przypływ weny ;)
O ile dobrze się orientuję te aparaty specjalnie do astrofotografii to nie miały filtra podczerwieni (który zdaje się jest niezbędny przy zdjęciach dziennych a przeszkadza przy fotografowaniu przez teleskop- jak się mylę to mnie poprawcie).
Co do czasu otwarcia migawki to jak ktoś już napisał ograniczeniem jest żywotność baterii (warto do czasu ekspozycji dodać czas zapisu na kartę który przy włączonym algorytmie odszumiania-napewno w 40D jak w 20D jest to nie wiem- może być zbliżony do czasu ekspozycji).
z troche innej beczki. mam 180 rawow z nocnych zdjec gwiazd. iso 200, 30 s chce je zlaczyc w calosc ale nie bardzo potrafie, czy moglibyscie mi pomoc i napisac to zrobisz dajmy na to w psie? od zawsze uzywalem lightrooma, a teraz przyszla chyba pora na psa i tu sie droga konczy. prosze o pomoc ;)
zgadza sie
fitlr ten się także usuwa żeby przystosować aparat do astrofoto
co do długości czasu to tak jak pisałem zwykle to jest kilkanascie klatek z czasem ekspozycji kilka minut
a bateria widomo naładowna musi być, przyczym czynnik ten także jest bardziej przyjazny przy kilku zdjęciach krótszych niż przy 1 długim(będącym sumą krótkich)
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie wiem jaki to materiał ale możliwe że IRIS mógłby Ci pomóc
osobiscie jestem przed jego wykorzystaniem
mam 20 klatek 120s iso800 dla niego ale jak pisałem czekają na wene :)
Jak poszukasz pod hasłem star trails to napewno znajdziesz jakiś plugin do PS. Możesz również skorzystać z darmowego http://www.startrails.de/html/software.html <-polecam :)
Dziękuje. Znalazłem coś takiego http://www.schursastrophotography.co...tartrails.html , przydatna rzecz, naprawde.
Pozdrawiam.