Czarkku, dystorsja i aberacje, to ostanie parametry, którymi powinieneś się kierować przy kupnie obiektywu. Trzeba przyjąć że są mniejsze lub większe i z nimi żyć:)
Wersja do druku
Stronki niestety nie mam, ale wyślę Ci parę sztuk na maila i będziesz mógł sam ocenić.
trolluchBardzo dziękuję za fotki.
czy ktoś z forumowiczów mógłby mi przesłać fotki z 50D i Canona 18-55 IS
Pozdrawiam
czarek
podepnę na szybko, jakiś kot może da się sfotografować :)
ja tez jestem szczęsliwym posiadaczem 50d, mam obiektywy tylko canona-- 3 zoomy "L" oraz 3 stałki 28,50,85 z tymi wszystkimi body współpracuje bardzo dobrze, chociaż niektóre obiektywy trzeba było podregulować na BF FF--i teraz wszysko trafia w punkt--w każdym razie polecam.
Nie wiem jak z obiektywami niezależnych firm , ja się z nich wyleczyłem jak miałem 350d
trolluch
Dzięki za sample. całkiem fajnie rysuje i ostro ten 18-55 IS. Jaka jest Twoja opinia . Który z nich jest lepszy ? 17-85 czy 18-55 IS .
Pozdrawiam
czarek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
margo7355
Czyli regulacja AF działa w body dobrze
Czy trudną ja samemu przeprowadzić ?
Pozdrawiam
czarek
z 18-55 praktycznie nie korzystam, ale żona go używa razem z 1000D i jest zadowolona.
Z przewag 17-85 to USM (i związku z tym szybszy AF, oraz ręczne ostrzenie bez potrzeby zmiany na obiektywie AF/MF), oraz dodatkowe 30mm na długim końcu.
Uzywam 50D od 3-ech miesiecy ( wczesniej 400d) i uwazam ,ze jest to dobry sprzet po przejsciuz 400d zauwazylem zmiany:
- probkowanie bieli - kolory sa bardziej zimne na AWB (musialem to skorygowac bo ten stary canonowski WB mi sie bardziej podoba ) podobno w marku drugim tez zmienili.
- predkosc - poczawszy od autofocusa do przegladania zdjec. Myslalem ,ze 400D jest szybki ale wreszcie mam aparat ktory podaza za moimi myslami.
- wykonanie - stop magnezowy - standard. Ekran jest naprawde dobry aczkolwiek jakos sie maze i jakby troche zaparowywal.
- ISO uzywalne do 3200... szumy mniejsze niz na 400D ale ponoc wieksze niz na 40D.
- ergonomia pracy - guziki na zewnatrz zamiast dlubania w menu
Chwale sobie ale uwazam sie za przyszlego posiadacza marka drugiego.