-
witam
Wiec tak
- numeruj fotki bedzie latwiej
- na jakim iso to robiles ?? szumi nie milosiernie
- tukany ( jesli mi sie nazwa nie pomieszala :mrgreen: )jakies dziwne kolory cos z wb
- i jak juz jestes w zoo sprobuj robic tak zeby nie bylo widac ze to zoo
Ja mam kilka fotek z zoo i wiem ze nie jeste latwo ale sprobuj.
Pozdrawiam
-
iso... 1600 of course :) wyszedl mi czas 1/125s przy f/2.8 wiec i tak malo...
zaraz ponumeruje fotki i wrzuce jakies nowe
-
A może warto by było zlecieć na ISO 800, przysłone 2.2 i mocno się oprzeć o kratę, barierkę? I oczywiście mieć duużo szczęścia:D
-
moze warto... :) nastepnym razem zobaczymy :)
ok nastepne :)
6.
7.
8.
wiem że łapy przepalone ;/
9.
hmm znowu widać na nich że robione w zoo, ale cóż.. już w nich nic nie poprawie :/
jeszcze taką znalazłem, i teraz moja prośba, czy mógłby ktoś poprawić na tej fotce kolory ? coś mi to chyba nie wyszło :D moge rawa dac :)
10.
[img=http://img177.imageshack.us/img177/1997/10qz9.th.jpg]
-
Czas odświeżyć wątek.... Trochę czasu minęło od tamtych fotek, trochę się nauczyłem, mam nadzieję :)
ok, zaczynamy, kilka z zawodów psich zaprzęgów:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Fotki robione 350D i Tamim 28-75, af się ślimaczył ;/
Bardzo zachęcam do komentowania, zniosę nawet największe baty :)
Wkrótce więcej zdjęć
-
A tam baty od razu :)
Zdjęcia generalnie ciekawe.
Naświetlane generalnie z automatu przez co jasnym pieskom czasem niewiele brakuje do przepalenia. 6 jest tu wyjątkiem - jest korekcja i jest lepiej :). W innych mz odrobinkę za jasno.
-
Pewnie lepiej by było kierować pomiar na białego psa i wprowadzać korektę ~+2/3 EV, ale jakby mi pomiar wtedy złapał coś ciemnego to by było przepalone wszystko... W takim razie jak lepiej robić tego typu fotki (biały lub czarny np. pies i kontrastowe tło)
-
Można i tak w sumie metod jest kilka w zależności od od tego jakim typem pomiaru światła robisz. Niezawodnej nie ma i z mojego stosunkowo niewielkiego doświadczenia wynika, iż w takich sytuacjach pozostaje wyczucie i histogram. Przy czym z tego co zaobserwowałem (na osobach zdecydowanie bardziej doświadczonych niż ja :mrgreen: ) po pewnym czasie mniej sie używa tego drugiego a więcej pierwszego :). W pewnym stopniu sprawę ratuje Raw.
-
Szczerze mówiąc to przy wywoływaniu rawów, trochę je podciągałem i może to był błąd...
-
ja bym próbował zastosować mniejszą głębię ostrości - zdjęćia wygladałyby wówczas na bardziej dynamiczne