A czego Twoim zdaniem brakuje w CSach w stosunku do 7.0?Cytat:
Zamieszczone przez zając
Wersja do druku
A czego Twoim zdaniem brakuje w CSach w stosunku do 7.0?Cytat:
Zamieszczone przez zając
Hmm, a n.p. jak zmienić ilość kolorów? (8bit, 16bit itp). Albo jak ustawić sepie? Nie mówie że sie nie da, ale ja nie znalazłem tych opcji, przynajmniej nigdzie na wierzchu, a w takim PSP są.
Zostawiam, PS niewiele je zmienia a i sam ten parametr w Adobe RAW niewiele daje. O wiele wiecej daje pozniejsza obrobka Curve i Shadow/Highlight w samym PS.Cytat:
Zamieszczone przez Dorn
Domyslna. Ta wartosc ma znaczenie dopiero przy przygotowaniu plikow do druku a wtedy kazdy plik osobno przygotowuje z odpowiednimi wartosciami - nie ma znaczenia czy ustawie to w czasie konwersji RAW czy pozniej.Cytat:
Jaką wartość Resolution pixels/inch lub cm masz wpisaną?
Najlepiej spytac w labie - jakiej wielkosci zdjecia, w jakiej rozdzielczosci wymagaja do jakiego rozmiaru.Cytat:
PS.
Jak bym chciał dać do zrobienia na papier zdjęcie wielkości A4 to jaką wielkość powinien mieć obrazek? Czy 2048 by 3072 wystarczy czy powinien być większy?
A poza tym:
http://www.cdrom.pl/index.php?title=...fotolab%C3%B3w
http://www.cyfrowka.com/modules/nsec...ticle&artid=17
http://www.fotogenia.info/index.php?...rtykul&id=0020
A gdzie miales zmiane ilosci kolorow w PS 7? A gdzie w PS 7 miales sepie?Cytat:
Zamieszczone przez zając
Zmiana kolorow w CS2:
Image -> Mode -> wybierasz na dole 8bits/channel albo 16bits/channel
Sepia:
wszelkie automaty do Sepii sa do d... chyba ze ktos jest mocno przyzwyczajony do kompaktowej automatyzacji :( .
W zaleznosci od zawartosci zdjecia mozemy chciec inna kolorystyke Sepii - mniej lub bardziej zolta/czerwona/brazowa, ciemniejsza, jasniejsza, kontrastowa albo i nie.
Inaczej sie robi Sepie dla portretu dziewczyny, inaczej dla starszych ludzi, inaczej dla scenki jesiennej, inaczej dla klimatu futurystyczno-fabrycznego.
Po prostu - zabawa suwakami na warstwach i robienie Sepii taka jaka Ci sie podoba a nie automatycznym algorytmom co wala kazde zdjecie na jedna modle.
Ja korzystam z tego tutorialka ktorego kiedys w googlu znalazlem:
http://www.myjanee.com/tuts/sepia/sepia.htm
A tam, już nie pamiętam w jakim to był o programie, chyba w psp, można było ustawiać sepie taką jaką się chciało. No mniejsza z tym. A zmiana ilości kolorów to nie tylko 32/16/8 bitów, ale np ograniczenie liczby kolorów np do 3. Może w fotografi to jest kompletnie nieużyteczne (chociaż gdyby sie tak pobawić ograniczaniem ilości koloró, to można czasem zrobić coś ciekawego), mi jednak czasem sie przydawało. Generalnie ps jest troche ciężkawy w użyciu. No i za ps trzeba cieżko płacić, a psp jest w pełni funkcjonalny za darmo przez 30 dni :) Ok, już więcej sie nie czepiam, bo nie na temat jest.
A z tym to musisz isc na jakies forum grafikow a nie fotografow... ja np nie mam pojecia o jakiej funkcji mowisz :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez zając
Nikt nigdy nie twierdzil inaczej 8) . Do niektorych rzeczy PS to jak armata na komara.Cytat:
Generalnie ps jest troche ciężkawy w użyciu.
Trial PS CS albo CS2 rowniez jest darmowy a w pelni funkcjonalny przez 30 dni :roll: .Cytat:
No i za ps trzeba cieżko płacić, a psp jest w pełni funkcjonalny za darmo przez 30 dni :)
Na rynku oprogramowania jest podobnie jak z fotografia - placisz glownie za marke oraz jakosc wykonania (algorytmow).
Ja widze roznice w jakosci przetwarzania przez IrfanView, ACDSee a PS (np resize czy sharpen) i... dlatego wole PSa.
Pamiętam tą funkcję jeszcze w PS ver. 4 Szukaj w helpie "duotone/s"Cytat:
Zamieszczone przez zając
Photoshop z wersji na wersję ewoluuje. W obecnej wersji to już pakiet programów, jednym z nich jest ImageReady gdzie (niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę) znajduje się w/w funkcja. Potrzebna bardziej www grafikom niż fotografom.Cytat:
Zamieszczone przez zając
Wywołuję RAWy w CS2... pytanie brzmi...
Jak wyostrzać RAWa aby nie przeostrzyc z jakim parametrem... chodzi mi o odbitki w labie- coby nie było kaszany.
pozdr jaca
Nie polecam wyostrzania w Camere RAW (CS2). Ustaw opcje wyostrzania tylko podglądu (w Camera RAW) żeby mieć pojęcie czego można spodziewać się po zdjęciu.
A więc tak:
1. Otwierasz Raw
2. Korekta balansu bieli
3. Korekta ekspozycji - trzymaj wciśnięty alt gdy poruszasz suwakiem - widzisz wtedy jaki kanał przepalasz
4. Ewentualna korekta cieni - alt pozwala widzieć gdzie przycinasz cienie.
6. tonacje regulujesz poprzez Brightnes i Contrast
obydwa działają liniowo zatem są mniej destrukcyjne niż ich odpowiedniki w PS.
7. Otwierasz w PS i TUTAJ dopiero bawisz się w ostrość.
Polecam Smart Sharpen na początek i jedna ogólna uwaga jeśli chcesz drukować to po wyostrzeniu sprawdź jak fotka wygląda po zmniejszeniu rozmiaru (do wydruku). Często drobne detale które świetnie widać w orginalnym rozmiarze po zmniejszeniu zdjęcia dają taki "cukierkowy" wygląd np. włosy. Generalnie nie należy przesadzać.
Ja używam:
Zaraz po otwarciu RAW w PS (po Camera RAW) "Nick Sharpener Pro Raw Presharpening" i często na tym poprzestaje. Czasem po zrobieni wszystkich poprawek w PS i po przeskalowaniu robię jeszcze wyostrzanie używając
PhotoKit Sharpenener'a. Obydwa pluginy są super.
mirhon ... cholernie to skomplikowane...poprubuję... przetestuje...tylko poszukam w sieci tych pluginów. pozdr jaca
Polecam ruskie strony ;-) , jakieś dema są chyba dostępne ale z tego co pamiętam są dość ograniczone między innymi działają tylko na 8 bitach.Cytat:
Zamieszczone przez jacab1