Tak, to jest nowa wersja DG.Cytat:
Zamieszczone przez j23
Wersja do druku
Tak, to jest nowa wersja DG.Cytat:
Zamieszczone przez j23
Cytat:
Zamieszczone przez kartel
Ze niby Sigma 70-300 lepiej wykonana niz Canon 100-300 ?
Nie zgodze sie.
Przynajmniej nie jesli chodzi o moja Sigme 70-300 APO SuperMacro II (nie wiem jak najnowsza wersja - DG) vs Canon 100-300 4.5-5.6 USM (ktorego ma moja siostra i kilka razy go macalem).
Choc obydwom obiektywa brakuje sporo do miana jakosci wykonania :mrgreen: to jednak wydaje mi sie, ze Canon 100-300 organoleptycznie sprawia lepsze wrazenie pod tym wzgledem.
Edit:
w mojej sigmie denerwuje mnie ta 'plastikowosc' :wink:
czyli jeśli chodzi o zoom to lepiej nastawiać się na canona 100-300 ?
na forum jest on często stawiany z sigmą 70-300 i niektórzy twierdzą, że on jest lepszy, inni, że sigma
Jak to jest od strony np. optyki i jakosci fotek; łatwości obsługi i szybkości;
Vitez raz pisze, że sigma jest OK, a teraz, że siostry Canon jest solidniejszy.
Ja wiem, że to jest temat szeroki, ale z pewnością każdy nowy użytkownik Canona cyfrowego wcześniej czy później będzie chciał poszerzyć swoje możliwości o małe tele
Moim skromnym zdaniem sigma jest lepsza optycznie (szczegolnie nowa wersja DG) od Canona ...mi sie nie podoba tylko organoleptycznie - ale tym sie nie sugeruj ;) Canon ma za to szybszy i cichszy AF ale nie ma trybu pseudo-macro (Sigma ma skale odwzorowania 1:2) - wybor nalezy do Ciebie. Jakis czas temu mialem podobny dylemat i wybralem Sigme. Gdybym mial znow wybierac to tez wybralbym Sigma z tym, ze wersje DG ;)Cytat:
Zamieszczone przez kwasek
Nie miałem sigmy ale canona dopiero sprzedałem i to nie dlatego, że mi nie odpowiadał ale dlatego, że nabyłem 100-400. Jeżeli chodzi o jakość to 100-300 jest super a przynajmniej mój egzemplarz był dobry :) no dobra bardzo dobry :)
Gratuluję zakupu! Pewnie przemycałeś do domu ten "termos" ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Dolek
Wiesz co tak na forum :) ale masz racje był mały, a w zasadzie dość duży problem, bo 100-400 to raczej ciężko nazwać małym :mrgreen:
Warto było, bo fajne szkiełko :)
Cytat:
Zamieszczone przez kwasek
Solidniejsze wrazenie robi pod wzgledem jakosci wykonania...
Juz gdzies to pisalem:
- jakosc optyczna u obu podobna (choc znajda sie fanatycy tej Sigmy na sile robiacy testy wykazujace odrobine jej wyzszosci ;) )
- AF szybszy i cichszy u Canona
- Sigma ma opcje makro
- Canon sprawia wrazenie solidniejszego
- Sigma jest tansza
Na razie siostra jest w Niemczech, wraca za miesiac wtedy zrobilbym dokladniejsze porownanie, ale troszke nie ma sensu bo nie mam najnowszej wersji tej Sigmy - z oznaczeniem DG .
Ale mowisz o antyku f/5,6 czy tym nowym?Cytat:
Zamieszczone przez Dolek