Czacha, 350D nie zrobi lepszych zdjęć (no z wyjątkiem jakichś tam sytuacji ekstremalnych, ISO1600+ etc). Lepsze zdjęcia zrobi tylko lepszy fotograf :)
Wersja do druku
Czacha, 350D nie zrobi lepszych zdjęć (no z wyjątkiem jakichś tam sytuacji ekstremalnych, ISO1600+ etc). Lepsze zdjęcia zrobi tylko lepszy fotograf :)
lepsze = mniej zaszumione, ladniej wygladajace, z wieksza rozdzielczoscia.. kwestie fotografia pomijamy ;)
Ale tak zdroworozsądkowo: czy zdjęcia z tych dwóch aparatów rzeczywiście różnią się na tyle, żeby było to powodem wielkich rozterek? Zakładając, że oglądamy je w sensownych rozmiarach, a nie pod lupą/w powiększeniu 400% :)
popatrz na recenzje z dpreview. jak dla mnie, to roznica jest. golym okiem.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
No nie wiem.. Mam 10D i 20D (czyli zalezność mniej więcej podobna), jednym i drugim zrobiłem duu..uuzo zdjęć i naprawdę nie powiedziałbym, że jest jakaś wielka róznica. No, powiedzmy że ma nieco lepsze presety WB. Ale poza tym - owszem, 20D jest fajny, wygodny, szybki i w ogóle super :) ale zdjęcia robi praktycznie takie same.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
(no chyba że ja dowolnym aparatem robię same identycznie kiepskie knoty :) Poczekajcie, za pół roku będe udowadniał, że 1Dmk2 robi takie same zdjęcia jak 10D :mrgreen: )
tys prowdo. w zyciu roznice miedzy aparatami sprowadzaja sie nie do ostrosci, tylko co najwyzej do tonalnosci. szkoda, ze nikomu sie nie chce zrobic testu jak wiele informacji w swiatlach i cieniach potrafia zachowac poszczegolne modele.
bo czy w jednym cukrze jest 50% cukru w cukrze, a w sacharynie to w ogole jest 500% cukru w cukrze - szajsegal :D ja bym przede wszystkim chcial moc naswietlic, zeby uzyskac nieprzejarane chmurki i jakies szczegoly w cieniu bramy ;-)
do tego właśnie zmierzamCytat:
Zamieszczone przez Czacha
Czacha, gdzie mam się pytać jeśli nie na forum? Przecież nie pójdę się pytać o Canona na forum Nikona :wink:
A dlaczego nie ? podaj tylko linka, fajnie moze byc ;)Cytat:
Zamieszczone przez Loki
lal zadyma :P bedzie ;]
A jeszcze w temacie szumów: myślę, że w D50 Nikon zastosował podobne sztuczki w algorytmach, co Canon w 20D i 350D - czyli ograniczenie szumów "kolorowych", które są najbardziej widoczne/upierdliwe. Spójrzcie na:
- http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page17.asp
- http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page20.asp
Moim zdaniem różnice D70->D50 i 10D->20D są z grubsza tego samego typu. A w połączeniu z tym, że ISO w Nikonie nie do końca odpowiada Canonowemu (różnica jest chyba ponad 1/2EV, oczywiście na "naszą" korzyść ;-) ) myślę, że pod względem szumów te aparaty są po prostu bardzo podobne.