Na znaczek pocztowy i to w B/W chyba. Daj spokój, takie czułości są ledwo używalne na pełnej klatce, a ty chcesz mieć przyzwoicie na dopakowanym APS-C?
Wersja do druku
Nie mam 50d, ale IMO iso 3200 z 30d powinno wyglądać znacznie lepiej niż iso 12800 w 50d. Podejrzewam, że sRaw w 50d będzie jakieś 2/3-1EV lepsze od tego w 30d.Biorąc pod uwagę, że iso1600 w 30d da taki sam czas naświetlania jak iso2000 w 50d, to ta różnica jest niewielka. Fajnie jednak mieć wartości pośrednie między iso1600 i 6400, lepszy AF i LCD. Jak sport, to brałbym obiektyw z f2.8.
Richie miał i 40d i 50d, jego opinia jest więc miarodajna. Fokus w 50d jest jednak znacznie lepszy od trzydziestki, a to ma znacznie.
Tak jak pisałem wyżej w 50D przy pełnej rozdzielczości (15mpx) maks to 1600.Wyżej to już ostro kolory lecą i detal spada.Nie mówię,że się nie da przy 3200 robić bo się da ale jak dla mnie to późniejsza obróbka jest męczarnią.
6400 dobrze naświetlone (pomijam słabą kolorystykę, kontrast i kiepski detal) po odszumieniu i resize nadaje się na publikację w internecie i na małych printach.
12800 uznajmy za ciekawostkę której lepiej nie używać.
sRAWy poprawiają problem szumów przy wyższym ISO ale detal wtedy dość mocno spada.
Porównując 40D do 50D to obrazek z tego pierwszego jest dużo przyjemniejszy mimo mniejszej rozdzielczości.Kolory świetne,dynamika rewelka...moim zdaniem oprócz micro regulacji AF i lepszego LCD 50D nie oferuje niczego lepszego a w obrazowaniu jest zdecydowanie gorszy.
Wróciłem po wielu zmianach do 5D i nie żałuję....choć szybkością w porównaniu do wyżej omawianych odstaje dość wyraźnie (głównie duży shutter lag jest odczuwalny).
Ps.12800 w 50D jest ZDECYDOWANIE gorszy od 3200 w 30D.
Doświadczenie mam niewielkie. Ale moim zdaniem i okiem 6400 i 12800 zostały zamontowane w body wyłącznie jako chwyt marketingowy. Uważam że jakość zdjęć w tych czułościach to nieporozumienie. O ile 1600- 3200, jak nie ma innego wyjscia, są dopuszczalne, to dwie dodatkowe czułości dają naprawde kiepskie rezultaty. Być może dlatego trzeba je włączać dodatkowo w ustawieniach, gdyż producent zkałdał że raczej nie powinny być uyzywane. A w opisie body w sklepie jest czułość od 100-12800. To działa na klienta
Mam jakies sample z 50D glownie na wysokich ISO i o ile na ekranie przy powiekszeniu 20% idzie popatrzec czasem na ISO 6400 to jednak 12800 wyglada juz odrazajaco. 50D jest jak dla mnie mogloby byc uzywalne do max ISO3200 ale czesciej jednak do 1600 :)
Jak juz ktos wspominal - 40D + 70-200 2.8 byloby najlepszym wyborem