Najpierw sprawdź jak pracuje 580ex.420/380 ex fatalnie.
Cześć.Ch.
Wersja do druku
Najpierw sprawdź jak pracuje 580ex.420/380 ex fatalnie.
Cześć.Ch.
a no jest tak że lampy nie dobiera się do aparatu tylko do zdjęc jakie się bedzie robić czyli poszukujesz funkcji lampy ktore ci sa potrzebne a nie oznaczenia lampyCytat:
Zamieszczone przez VDR
Czyli najlepiej w takim razie 580ex gdyz ona ma wszystkie funkcje z poprzednikow + kilka nowych:).
Osobiscie nie biore pod uwage 420ex.
Mysle na 550ex lub 580ex i wlasnie tez nie jestem pewien czy 550ex ma ETTL II.
Ale jak juz wczesniej pisalem to sa dane na papierku i jestem ciekaw czy faktycznie bedzie zauwazalna roznica poza wiekoscia i waga lamp noi oszczednascia pradu??
http://hazan.emiasto.com.pl/showthre...9442#post59442Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
tyle to i ja wiem --dlatego, ze potrzebuje w zasadzie zamiennika dla tego wbudowanego strobo ;) -- tylko, ze wyzej ktos pisze ze 420ex pracuje fatalnie...Cytat:
Zamieszczone przez Jac
no i zostalem zbity z tropu...
czym ta fatalnosc pracy 420ex z 350d sie objawia ??
Moja siostra od kwietnia ma 350D i 420EX . Zastosowania amatorskie (imprezy, proby chorow koscielnych, pseudoreporterka itp okazje), wiele razy z nia rozmawialem na temat jak sie sprzet sprawuje i ani razu nie narzekala. Zdjecia tez widzialem i wychodza jej w miare poprawne (jesli wziac pod uwage fakt ze uzywa glownie trybu P ).
Tak wiec jesli komus lampa wspolpracuje z body fatalnie to powinien najpierw siegnac po ksiazke o fotografowaniu czy pracy ze swiatlem blyskowym a nie zmieniac lampe bo moze sie zdarzyc ze popelnia jakies ewidentne bledy :roll: ...
tym bardziej ze przy E-TTL II naprawde ciezko takie bledy popelnic i spaprac naswietlanie lampa.
Jaka ksiazeczke proponujesz??
Mam bo kiedys dostalem Fotografia john hedgecoe.Czy warto ja czytac czy moze cos konretnie polecisz dla amatora ktory chce stac sie lepszym amatorem a pozniej pol pro itd:)
Nie mam pojecia jak pracuje z 350d lampa 580ex-podobno znacznie lepiej-piszę podobno.Jest to pierwsza lampa Canona opracowana od podstaw dla dslr."Stare" lampy pracujace w E-TTL flash czyli 380,420,550 ex mają duże trudnosci we współpracy z cyfrowymi body.Często i mocno prześwietlaja lub niedoswietlają,przy czym nie do końca da się to wytłumaczyć ciemnym,czy jasnym kolorem tła.wszystkie fotki są ciepłe i pomarańczowo-brzoskwiniowe.Praktycznie bez względu na próby z WB.To nie tylko moja opinia ale wielu focacych taka konfiguracją.
Być może to wina starej analogowej techniki.Moze Ettl-flash nigdy nie był dobrym systemem blysku tylko laby korygowaly bledy systemu?przy takiej pracy lampy proponuję dokonywać korekcji błysku-najlepiej 350d + 420ex,bardzo fajnie to idzie. :smile: W czasach analogow chwalony był system błysku Nikona nie zwiazany z polem AF z nowymi lampami Sb600/800 jest to system niezwykle kompetentny.Warto poeksperymentowac z 580ex to będzie jedyna lampa godna uwagi.Niestety nie mialem jej w rękach.
czesć.ch.
uwazam, ze ettl II jest nie gorszy, a prawdopodobnie lepszy niz system nikona (mam oba). wspolpraca 2 lamp serii ex to miodzio a u nikona to pomylka
ze starym ettl tez zreszta nie bylo problemu, jak sie wiedzialo jak to dziala :)