No tak ma byc ze szkla EF wchodza plyciej w body niz EF-S wiec jest dokladnie na odwrot niz to co piszesz.
Wersja do druku
ok daje przykladowe zdjecie
mam nadzieje ze serwis mnie ominie, no i migawka cała dzieki za pomoc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
migawka - mialem tak samo ale jak robilem w studiu z lampami flaszowymi i za krotki czas dalem nie pamietam od ilu mi sie tak robilo czy od 1/200 czy 1/250
na 1/125 mialem okey :)
mozesz zdradzic wiecej o tym jak gdzie robiles to zdjecie itd
studio 1/160
czyli co wysyłac do serwisu?
mialem to samo jak blyskalem lampa wyzwalana za pomoca Cactusa (cheap ebay trigger), jesli da sie nieodpowiedni czas (ale jaki to nie pamietam) to tak sie dzieje. wszystko zalezy od tego jakiego czasu uzywasz.
zawsze w studio mam 1/160..to sie zdarza co ktores zdjecie.
Mam wyzwalacz radiowy
Musze wiedziec czy migawa
wygląda na walniętą migawkę. miałem podobnie w 20d. migawka nie trzyma czasów
...z tego co widać na focie to na 99% opóźnienie wyzwalacza, jest tak zawsze jak ustawisz czas za krótki (u mnie jeśli synchro puszki 250 to w chińskim wyzwalaczu dobrze się sprawuje na 160) , spróbuj jeszcze w CF zerknąć na synchronizację z kurtyną migawki (jeśli jest na 2 zmień na 1), migawe sprawdź w dzionek z krótkimi czasami
Sprawdź synchro na zwykłym kablu do jednej lampy a pozostałe przez fotocele. Możliwe, że radyjko może powodować ten problem (przy normalnie działającym radiu czas 1/160 nie jest żadnym problemem - też w studiu lecę na takim czasie).
zgodze sie z przedmowcami, moja piatka synchronizuje sie na phottix'ie na 1/160 (blysk na pierwsza lamelke), jezeli sa slabe baterie w odbiorniku to tez mozesz lapac pewne opoznienia. radze sprawdzic dlzsze czasy, vide 1/125