no to jestem ciekaw kto pierwszy ta zagadke rowikła :)
Wersja do druku
no to jestem ciekaw kto pierwszy ta zagadke rowikła :)
Trochę się bawiłem lampami przed chwilką i wnioski ... do 1/200 przesłona 11 i wszystko oki wyżej ( 20D) drastycznie spada ilość światła z lamp ale synchronizacja oki i nie ważne czy 1/1000 czy 1/2000 ... na oko się nie różni zostaje sterowanie iso i mocą lamp ... szybki przykład 2 światła 600WS i 150WS przesłona 2,8 iso 400 1/1000 :
Aha i z 5DmkII na początku działało ale potem przestało chyba mam coś przestawione w lampie aparatu ...
Alde - na jakich lampach?
jak dla mnie rewelacja - chyba nigdy bym nie uwierzył w to na słowo - po niedzieli sam sprawdzę - wychodzi na to że zamiast w pockety lepiej zainwestuję w stałe zasilanie 580ex ;-)
Masz rację.
Ale eksperyment działa. Najwyraźniej błysk studyjek jest jednak dłuższy.
Podejrzewam jeszcze efekt doświetlania lampą systemową wyzwalającą fotocele ale chyba w świetle studyjnym ta błyskotka to tylko popierdółka mała nie wpływającą na całe oświetlenie niemal wcale.
Ja systemową mam ustawioną na 1/128 z dyfuzorem i swiecę w sufit
Kupiłem zestaw do radiowego wyzwalania lamp błyskowych, używałem starej lampy od zenita jako tani zamiennik studyjnej, tez pojawiał się cień przy czasach krótszych niż synchronizacja, ale jak założyłem na sanki lampę błyskową a wyzwalacz radiowy podłączyłem kabelkiem do aparatu to podobnie jak w opisanym przypadku było juz ok, tak sie dorzuce do tematu