bedzie. ale jak juz masz taki obiektyw, to chyba nie pozostaje wiele wyboru jak sobie z tym jakos radzic
Wersja do druku
Waka: w zamontowaniu filtrów nie będzie przeszkadzać :mrgreen:, gorzej w używaniu. I w tym przypadku nie robi różnicy czy są to filtry typu COKIN czy też nakręcane, gdyż przy ustawieniu ostrości obiektyw kręci mordką i przekręca filtry. Najprościej w takiej sytuacji wyłączyć AF i ostrość ustawić ręcznie. Jak mordka się nie rusza łatwiej też wtedy ustawić pozycję uchwytu na filtry COKIN.
jeszcze mam pytanie. jak kupie nakręcaną szarą połówkę to będę musiał kadrować tak jak jest linia przejscia, czy nie ma to znaczenia, a może jest uzależnione od tego czy przejście jest mocne czy słabe?
Cały urok w tym ze będziesz mógł sobie linie przejścia ustawić dowolnie gdzie chcesz - w podanym filtrze masz raczej miękkie przejście.
ale mi nie chodzi o typ cokin tylko o zwykla nakrecana. nadal nie wiem jaką kupić czy tą 50 czy 25. nie wiem czy 50 nie bezie za slaba w gory
Odpowiem bardzo pokrętnie na Twoje pytanie - najlepiej mieć cały typoszereg. W zależności od tego jaki jest stopień rozpiętości tonalnej danej sceny wybiera się właściwą połówkę. Stopień przyciemnienia połówki też zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnać. Najczęściej stosuje się szare połówki ND 0,6 ( transmisja światła 25%, przyciemniająca o 2 przysłony ) oraz ND 0,9 ( transmisja światła 12%, przyciemniająca o 3 przysłony ). I chyba je można uznać za najbardziej uniwersalne.
Jeśli dobrze zrozumiałem to filtr połówkowy "50" o którym piszesz to ND 0,3 ? ND 0,3 daje delikatne przyciemnienie i lepiej na początku wybrać ND0,6 lub ND 0,9.
dokladnie 50 przyciemnia 1 przysłonę a 25 o 2
ND 0,3 będzie zbyt delikatny i tylko w niektórych sytuacjach dobrze się sprawdzi. Lepiej ND 0,6 lub 0,9.
A tutaj podrzucam linka do dyskusji nt najczęściej używanych połówek:
http://canon-board.info/archive/index.php/t-4235.html
Kupuj ten 25%-mam taki sam(B+W 25%). Odkąd go kupiłem, to przy fotografiach krajobrazu prawie nie używam filtru polaryzacyjnego:-D
dixi a jak z kadrowaniem, jak nie jest rowno z horyzontem to widac brzydkie przejscie?