Chyba autorowi wątku nie chodziło o zachęcanie kogokolwiek do sprzedaży sprawdzonego obiektywu, czy to Tamrona czy to Canona :)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Wersja do druku
Chyba autorowi wątku nie chodziło o zachęcanie kogokolwiek do sprzedaży sprawdzonego obiektywu, czy to Tamrona czy to Canona :)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
wątek jest z bardzo subiektywnymi wnioskami autora wątku i posiadacza jednego z obiektywów. skoro nie do zakupu Tamrona mnie autor zachęca to do czego? nie jest to test porównawczy z użytkowania obu obiektywów tylko kolejne mierzenie pseudoostrości. nic z tego nie wynika. może tak dobre zdjęcia by było trzeba zrobić? wtedy się sam obiektyw broni...Cytat:
Zamieszczone przez KMV10
porownywanie obiektywow po ostrosci to jak porowanie samochodow po przyspieszeniu. Nic z tego nie wynika dla normalnego uzytkowania 'na codzien'
wiesz, ja po prostu nie widzę w tych zdjęciach różnicy ostrości na korzyść któregoś z obiektywów. zauważyłem natomiast, że Tamron ma zdecydowanie przewalony kontrast, może to jest kwestia interpretacji "bo jest ostrzejszy". plus przewalanie blików w stronę przepalenia - jeżeli to ma być zaleta, to sorki.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
z tym kontrastem to jest chyba tak - mocniejszy kontrast rysuje nam od razu też krawędzie, co daje wrażenie większej ostrości. natomiast jak się przyjrzeć to giną szczegóły, półtony etc.
Naprzykład ta czerwona książka, która w Tamronie wygląda na jarząco czerwoną. :)
Widze że kolega ma to szkiełko. Czy kolega może coś na jego temat powiedzieć? Tak się składa że ja się dopiero przymierzam do kupna i wcale nie odrzucałem możliwości zakupu 17-40L. Tylko to co do tej pory przeczytałem i widziałem wcale mnie nie przekonuje w 100% czy jest sens wydać 1/3 kasy więcej.Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Ja tam nie widze zwalonego kontrastu ani przepalonych kolorów i odnoszę wrażenie że niektórzy są strasznie podjarani posiadaniem lub chęcią posiadania obiektywu z literką L w nazwie :-)
Przeczytalem caly watek i niewiele mi to rozjasnilo, ale wierze na slowo ze telecentrycznosc jest szczegolnie wazna w "szerokich" :)Cytat:
Zamieszczone przez KMV10