I tu wlasnie rozmiar ma wplyw na cene bo tych 1Mp "popierdulek" da sie najwiecej wyprodkowac na tym waflu i dlatego sa najtansze :-) I tak obrazowo z 1 wafla da sie tak ok 2.5 raza wiecej APS-C wyprodukowac niz FFCytat:
Zamieszczone przez kavoo
Wersja do druku
I tu wlasnie rozmiar ma wplyw na cene bo tych 1Mp "popierdulek" da sie najwiecej wyprodkowac na tym waflu i dlatego sa najtansze :-) I tak obrazowo z 1 wafla da sie tak ok 2.5 raza wiecej APS-C wyprodukowac niz FFCytat:
Zamieszczone przez kavoo
Gdyby bylo tak jak piszesz, i cena matrycy zalezala tylko od ceny 1mm2 wafla, to dopiero byloby pieknie... sam pomysl - matryca FF zaledwie 1.6x drozsza od APS-C. Kto w ogole zawracalby sobie glowe dSLRami z cropem? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez piotrgr
A jednak jest troche inaczej i roznica w cenie miedzy APS-C a FF jest nieporownywalnie wieksza niz roznica powierzchni.
Ergo - to nie koszt produkcji ksztaltuje ceny matryc FF 8-)
Nie 1.6 tylko 1.6 ^2 czyli 2.56 x - 1.6 po kazdym boku. I jak wezmiemy tak skale dla calego sprzetu to juz sie robi prawie tak jak jest a ze dochodzi jeszcze pare innych rzeczy to jest jeszcze drozejCytat:
Zamieszczone przez kavoo
ale tutaj chodzi o cenę pojedynczego jednolitego (bez skaz) kawałka wafla. Kawałek o dajmy na to powierzchni 3 cm2 będzie droższy od trzech po 1cm2 znacznie więcej niż tylko 3 razy. Technologia jeszcze nie pozwala na dowolne krojenie wafli bez strat, krojąc na duże pozostaje sporo małych, które trzeba potem gdzieś opchnąć.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
a jaka jest przewaga FF nad mniejszymi matrycami :roll: Zakładając, że klatka nie będzie minimalnych rozmiarów (co źle wpływa na szumy) z faktu stosowania mniejszych matryc płyną same zalety. Lżejszy i mniejszy aparat ( a przynajmniej mniej miejsca potrzeba na lustro i pozostały szpej) mniejsze i lżejsze obiektywy, łatwiejszy do opanowania w obiektywie efekt niliniowości padających promieni. Ja myśle, że tradycyjne podejście do FF związane z historią rozwoju fotografii zniknie za kilka lat zupełnie.
Nie wiem czy mikroprocesory są tu dobrym przykładem - zmniejszanie ich elementów krzemowych niej jest raczej powodowane problemamy technologicznymi z jednorodnością krzemu, tylko chęcią uzyskania coraz wyższych częstotliwości taktowania. To raczej ich zmniejszanie rodzi problemy.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Oops, znowu OT ;)
Chyba zeszliscie lekko z tematu.
W kazdym razie, full-frame czy nie, chetnie zobaczylbym wreszcie jakies zoomy EF-S o wiekszej przeslonie niz f/3.5. Moze jakies 17-70mm f/2.8-f/4? Albo niech bedzie choc tylko f/4 ale ze stalym swiatlem. Bo na razie to Canon nas utwierdza w przekonaniu ze EF-Sy sa dla pstrykaczy. Dla tych z wiekszymi ambicjami pozostaja eLki. Smutne...
Jak juz napisałem wczesniej wystarczylby nawet taki 17-55/2.8 jaki jest u Nikona chociaz lepszy by byl tak 15(16)-50(55) - Nikon ma 1.5 x. Ale tu niechodzi nawet o szkla zoom 2.8 bo takich i tak poza L Canon na EF nie robi ale o odpowiedniki ze sredniej polki klasy 3.5-4.5 a i konkrencja tez w interesujacym mnie zakresie po cropie 24 (28 ) - 85 (105) nie wymyslilaCytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Ażeby to OT dopełnić, a kol. kavoo wytrącić resztę argumentów :mrgreen: to stawiam hipotezę, której jestem pewien na 100%. Brzmi ona tak: gdyby do czołowego producenta matryc FF zgłoszono postulat zwiększenia produkcji do powiedzmy 1 mln. sztuk rocznie, to już po pierwszych kilkunastu tygodniach ich cena spadłaby do takiego poziomu jaki w tej chwili mają matryce z cropem 1.5 :idea: Albo lepiej :!:Cytat:
Zamieszczone przez ukasz
Dzieki Jurku - twoja hipoteza wrecz potwierdza moje argumenty zamiast wytracac mi je z reki, bo swiadczy o tym, ze cena matrycy FF nie jest zalezna od kosztow jej produkcji 8-)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cene FF ksztaltuje jego ekskluzywnosc. Srednie koszty produkcji (nazwijmy to kosztem na 1mmkw wafla) sa takie same jak w przypadku matryc do kompaktow. Roznica polega na tym, ze jesli trafi sie wafel niejednorodny, to idzie pod sztance do kompaktow, a jesli trafi sie na tyle duzy jednorodny kawalek, zeby dalo sie wykroic FF, to powstaje nowy 1Ds. A ze niejednorodnych wafli jest przytlaczajaca wiekszosc - nie dziwne, ze FF w stosunku do kompaktow produkuje sie tak malo i ich cena moze byc niemal dowolnie ksztaltowana w oderwaniu od rzeczywistych kosztow.
No, chyba ze goraczka i antybiotyk maja na mnie tak zgubny wplyw, ze moj umysl nie pracuje na wlasciwej czestotliwosci i nie zrozumialem twojego posta... ale "nie wydaje mnie sie" ;-)