to, że retusz stemplowanie i sztuczna GO (nawet nie wiem co to jest?) - jest ok??
Wersja do druku
Go to głębia ostrości. Widocznie bardzo mało wiesz. Tak podstawowe sztuczki z zakresu techniki retouchu są dozwolone i nie jest to żaden żart. Tutaj przykład w zdjęciach co dla mnie jest ok.
Sorry - ale nie mogłem się powstrzymać .... i pogrzebałem odrobinę przy pierwszej fotce - efekt (przepraszam i proszę o łasakwy wyrok). No i czekam na wynik rywalizacji...
marek_zielona - Ta przeróbka foty kuczy wygląda jak by Pani nadużywała samoopalacza i solarki razem.
kucza po Twoim poście z fotami to mi się nasuwa pytanie - nie lepiej było wziąć innej (młodszej i nie piegowatej modelki) a nie tej sztucznie odejmować 10lat i piegi? :P Byłoby łatwiej chyba :D
gość przy obróbce się napracował.... jednak ta 'odmłodzona' Pani to prawie zupełnie inna osoba.:neutral:
IMHO obróbka spowodowała znaczne "usztucznienie" zdjęcia. Czasami taki efekt można uzyskać biorąc zaszumione zdjęcie i bardzo mocno je odszumiając. Taki był zamierzony efekt, czy wyszło przypadkowo?
Bo jeżeli to miał być retusz to chyba trochę za daleko zaszedł. Bez obrazy.
Gadacie bzdury bo gdyby zdjęcie było wystawione bez oryginału to nawet byście się nie zorientowali, że jest w taki sposób retuszowane. Wizażyste osiągnie podobne efekty i bez retuszu, jest troszkę plastikowo i cukierkowo, ale kiedy robiłem to zdjęcie pół roku temu tak miało być i już. Kristof proponuję wziąć jakikolwiek odszumiacz czy to Ninja noise czy Neat Image i spróbować zrobić taki efekt, zobaczymy czy Ci się uda.
ja się zgadzam z kucza21 w takiej bitwie chyba trzeba zwracać uwagę na całokształt a nie tylko efekt końcowy, który oczywiście jest ważny... Fotografia jak każdy z nas wie to jest zbiórka wszystkiego co bierze się na efekt końcowy.. mi się podoba zdjęcie przed i po ja jestem na + :)