gdzieś czytałam, żeby się nie kierować rozmiarem wyświetlacza bo im większy tym gorszy podgląd...mniej ostry itp :D
poza tym panowie, ja sama byki sadzę ale te wasze to wołają o pomstę do nieba :D
Wersja do druku
gdzieś czytałam, żeby się nie kierować rozmiarem wyświetlacza bo im większy tym gorszy podgląd...mniej ostry itp :D
poza tym panowie, ja sama byki sadzę ale te wasze to wołają o pomstę do nieba :D
tak, to chyba podstawowa zasada, ale jak z tymi obiektywami, orjętuje się ktoś w sprawie cen ?
Ale nalezy się ciszyć, że kobieta nie kieruje się rozmiarem :)
no ja znowu OT sugerujecie :D
a więc żeby wszystko było jasne....nie wielkość a jakość się liczy ;)
Zbliżony model to EOS 450D.
No ale musisz przedstawić te oczekiwania. Bez tego to wróżenie z fusów, bo nie wiemy co dla Ciebie jest priorytetem.
Stabilizacja to bardzo przydatna rzecz. W Sony masz w korpusie z każdym obiektywem. U Canona jest wbudowana w obiektyw (widzisz w wizjerze efekt jej działania) ale nie masz stabilizacji jeśli szkło nie jest w nią wyposażone (oznacznie "IS").
Co do matrycy 12 mln to aż nadto. Nie kieruj się tym parametrem. Canon 30D ma "tylko" 8 mln, a bije na głowę jakością obrazka (szczególnie przy wysokich iso) większość cropowych konkurentów. Te 14 mln w Sony to marketing. Jakość obrazu nie zwala z nóg (no chyba, że negatywnie na wysokich iso).
Co do cen obiektywów - porównaj sobie sam - ceneo.pl, skąpiec.pl, allegro.pl etc. Jeśli będziesz miał wątpliwości co do konkretów to wtedy pytaj/szukaj na forum.
Wyświetlacz w 450D jest taki sobie. Nie jest to taka kicha jak w 40D ale rewelacji też się nie spodziewaj. IMHO w stosunku do Sony istotnej różnicy nie ma.
A czy mógłbyś doprecyzować swoje pytanie - o jakie obiektywy Ci chodzi? I poszukaj na forum - jest to bardzo często poruszany temat tutaj.
Do zdjec rodzinnych starczy Tobie tak naprawde 8Mpix. Z cala pewnoscia bierz Canona. Pytanie czy musi byc nowy. Zainteresuj sie np uzywanym 40D lub 30D.
Prywatnie mam 40D, mialem okazje robic zdjecia 350D,400D,450D a takze A350. Z cala pewnoscia doradzam Canona. Model zalezy juz od Twoich wymagan.
Jezeli planujesz rozbudowac szklarnie kupuj Canona :)
miałem A350- sprzedałem i mam C40D
dlaczego ?
* stabilizacja w a350 nie jest zła, ale znacznie słabsza niż nawte w kitowym 17-85 IS
* a350 szumi już przy 400ISO, a to słabo
* AF działa szybciej i pewniej w C40D
faktem, że LV w a350 działa bardzo dobrze a i kolorki przyrody przy niskich ISO są ładniejsze