A wylazło jakiś czas temu że jeśli się robi na bateriach 'paluszkach' w gripie to jest wolniej. Tak więc tylko w takim przypadku powinno być wyraźnie wolniej. W przypadku Servo... no z 0.5-1 fps może stracić, w zależności w co się celuje.
Wersja do druku
ja akurat spadku predkosci nie zauwazylem jak robilem zdjecia na motoextreme skoczkom na motorach, z drugiem strony to byl jedyny przypadek kiedy uzywalem AI Servo, nie masz moze wlaczonej funkcji odszumiania przy wysokim ISO? to wiem ze spowalnia
Skasowałem wszystko typu redukcja szumów itp. I na one shot leci te 6,5kl/s a na al servo lub al focus jest dużo wolniej około 3 kl/s
Na one shot nawet z redukcją szumów robi zdjęcia równie szybko jak bez:)
A z jakim szkłem/szkłami występuje ten problem?
Tamron 28-75
Podepnę się i nieco odświeżę. Kupiłem już dawno temu Canona 50D i od razu dokupiłem do niego grip, nie testując uprzednio 50D na Al-Servo w trybie szybkich seryjnych bez gripu. Na meczach jak włączałem Al-Servo i szybkie serie, to aparat działał po prostu wolno, z szybkością jak w wolnej serii przy One-Shoot. Zdziwiony nieco tym byłem, ale właśnie tłumaczyłem sobie to tym, ze działam w AF ciągłym, że to musi trochę potrwać itd. Ale ostatnio mój grip uległ uszkodzeniu i siłą rzeczy musiałem go zdjąć i działać bez gripa... Otóż wyobraźcie sobie jakie było moje zdziwienie jak aparat zaczął nagle rypać serię z nominalną prędkością na Al-Servo... Tak więc jak widać - prędkość zdjęć seryjnych jest uzależniona od posiadania gripa. Dodam, że grip był nieoryginalny (być może dlatego zwalniał aparat, ale nie mam porównania), ale był używany na oryginalnych akumulatorach (2 sztuki w magazynku), nie używałem na paluszkach. Wniosek taki, że grip spowalnia szybkość zdjęć seryjnych ;) pozdro!