Możliwe że 5D2 przy filmowaniu ma priorytet aby ustawiać czas 1/30s jeśli tylko się da. Ale to nie znaczy że nie da się filmować z krótszym czasem.
Wersja do druku
teori ciekawa niestety nie prawdziwa
gdyby tak było moglibyśmy mieć 30 fot na sekunde z czasem 1/8000 i rozmiarze 1920 pix - czyli wcale nie takim małym. dlaczego stado fotoreporterów nagle nie oszalało ze szczęścia ?
ano dlatego że tak jak napisał Cichy czas naświetlania wynosi 1/30 i każda pojedyńcza klatka jest poruszona. tak jak poruszona byłaby robiąć zdjęcie na 1/30 tej samej sceny
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie ma czegos takiego jak priorytet 1/30
nagrywa 30 k/sek = 1/30 na klatke
oczywiście że się da ale szybszy czas naświetlania nie jest realizowany dłuższym czasem miedzy klatkami
1/2000 sek na klattke to 2000 klatek na sekunde
No nic. Poczekamy na pierwszy filmik z manulanym obiektywem i regulacja przyslony w czasie ujecia.
jarek
jest coś takiego
http://www.vimeo.com/2351776
Dlatego że:
1. Nie można ręcznie ustawić tego czasu, tylko aparat automatycznie to robi i nie ma na to wpływu.
2. Użyteczność pojedynczej klatki 1920pix zapisanej z kompresją jest niewielka, choć możliwe że do jakiejś gazety dałoby się wykorzystać.
Nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem i nie masz pojęcia o temacie. Bez względu na to jaka jest liczba fps (w tym przypadku 30), można zarejestrować każdą klatkę z czasem krótszym niż 1/30s. Np. Czas naświetlania 1/60s dla pojedynczej klatki spowoduje że aparat poczeka z zarejestrowaniem kolejnej 1/60s tak aby wyszło 30fps.
zrozumiałem i mam troche o tym pojęcia.
jeśli czas rejestracji wynosi 30 kl/sek to jedna klatka naświetla sie z czase 1/30 sek i koniec. innej opcji nie ma.
ja wiem że istnieją kamery rejestrujące 2000 kl / sek. ale nie rozpatrzamy tu takiego przypadku
każda klatka w 5 D to 1/30 sek. i wchodze w każdy zakład że tak jest
no nie do konca, to tylko i wylacznie kwestia ustawien elektroniki, nic nie stoi na przeszkodzie aby aparat robil zdjecia seria 30fps i kazde ujecie z czasem migawki 1/2000
np taki stary i leciwy Olympus E-100RS potrafil robic 15fps z kazdym dowolnym czasem (rzecz jasna mniejszym niz 1/15s)
no i zapowiadany na canonrumors 1Di ma miec 22 fps, zapewne realizowane przez migawke elektroniczna
jak przymkniesz przysłone to aparat ( powinien ! ) podnieść ISO dotąd az mu sie to ISO "skończy" i wtedy obraz będzie coraz ciemniejszy az zobaczysz czarny ekran
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie zrozumiałeś mnie
skracanie czasu naświetlania danej klatki bez zwiększenia ich ilości w czasie sekundy spowoduje tak jak pisał Cichy utrate płynności ruch
1/30 sek przy 30 kla na sek powoduje poruszenie pojedyńczej klatki i jakby przeniesienie płynności ruchu na kolejną
1/4000 sek przy 30 klatkach zbyt długi czas pomiędzy klatkami i oko to zarejestruje.
tyle
chyba nie masz racji, 30 fps przy czasie 1/2000 kazdego zdjecia do plynny obraz
a dowod? bardzo prosty - gry komputerowe, kazda klatka nie jest poruszona a 30fps daje plynnosc