ciekawe skad aparat wie ze zdjecie jest robione w pionie? Moze mi to ktos wytlumaczyc?
Wersja do druku
ciekawe skad aparat wie ze zdjecie jest robione w pionie? Moze mi to ktos wytlumaczyc?
Musisz otworzyc acdsee i tam dopiero (w jego wbudowanym browserze) zaznaczyc wszystkie ctrl+a. Potem dajesz rotate i zaznaczasz zeby zrobil tak ze wszystkimi.
W przypadku kiedy robisz to w explorerze to po wybraniu otworz za pomoca acdsee on bierze pod uwage wylacznie jedno zdjecie.
Ma wbudowany czujnik polozeniaCytat:
Zamieszczone przez gonzo44
wilkie dzieki :) ale to powoli idzie :D 280 fotek dzisiaj strzelilem to moze dlatego :P
Jest tam taka kuleczka (jak potrzasniesz aparatem to ja uslyszysz), jak aparat jest "w pionie" to ona jest po jednej stronie jak w poziomie to dotyka inny czujnik.Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
Sprytne, ale zamiast tego wolalbym chociazby podglad ISO w wizjerze i jak mysle nie tylko ja. No ale lustrzanki "amatorskie" tak maja, ze musza byc dla "wszystkich".Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
trzeba przełączyć connect w menu na ptp i wtedy autoamtycznie obraca program canona
zauwa żyłem, że jak zdjęcia są robione w skośnym kadrowaniu to aparat najczęściej wybiera poziomy format. A tak w ogole to w 300D nie zawsze poprawnie rotating działa. Cościk widać czujniki zawodzą....
Chodzi o tę nieszczęsną autorotację, zapisaną w EXIF jako sekcja: orientation 90. Mam kilka tysięcy zeskanowanych w fotolabie klisz, ale wszystkie skany mają w EXIF właśnie ten wpis, niezależnie od układu zdjęcia. W Adobe Photoalbum powoduje to, że wszystkie zdjęcia automatycznie "stają dęba" do pionu. Bezstratny obrót jest niemożliwy, bo wymiary w pikselach są calkowicie przypadkowe. Mogę obrócić zdjęcia w Rotate.exe, tak aby były poprawnie usytuowne w Irfan czy Image, ale niestety Adobe PhAlbum robi to automatycznie jeszcze raz i znów jest kłopot.
Pytanie: jak usunąć masowo sekcję Rotation z EXIF?
Odświeżam wątek. Sytuacja dotyczy 350D. Zgrywam zdjęcia Canonowskim softem i mam podobny problem, notabene pojawił się w momencie "przekręcenia się" licznika zdjęć na karcie (po przejściu z IMG_9999 na 0000; pierwsze 10000 fotek). W aparacie jest autorotacja, na kompie wszystko jest "poziome"
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z tym poradzić?
Od razu mówię, że nie chcę przechodzić na inne programy do zgrywania zdjęć, ponieważ ten Canonowski mi pasuje.