To widzę, że wszyscy raczej są tego samego zdania - obiektyw do wymiany...Oj sprzedawca się nie ucieszy, ale co zrobić ;)
Wersja do druku
To widzę, że wszyscy raczej są tego samego zdania - obiektyw do wymiany...Oj sprzedawca się nie ucieszy, ale co zrobić ;)
Mam podobny problem z firmową Sigmą, z której korzystam. Tyle że u mnie prawy bok jest nieostry.
Również mam to szkło i również używam z 1Dm3.
I również miałem problemy.
Nieostro po bokach, nieostro w ogóle...
Rozwiązanie, które pomogło było...spory AF microadjustment. Teraz jest lepiej i szkło zrobiło się całkiem przyjemne. Ale AF w tym szkle to dalej nic pewnego - nawet na 1Dm3...
No więc odesłałem Sigmę do sklepu. Czekam teraz na ewentualny drugi egzemplarz, może będzie coś lepiej, ale na wiele nie liczę, sądząc po opiniach innych forumowiczów...
Cóż - życzę, aby "teraz się udało".
Ze swojej strony napiszę, że po wspomnianej wyżej "regulacji" BF/FF przy pomocy opcji w aparacie, szkło nie jest wcale złe. Choć oczywiście, po tym jak człowiek wsiąknie w lekturę Canon Board, to już żadne szkło nie będzie wystarczająco dobre i godne używania :>
Zastanawia mnie ten AF - ale to być może jest spowodowane dużą GO przy takich ogniskowych. A może tak współpracuje ten konkretny egz. szkła z tym konkretnym egz. korpusu.
A ja zadam takie głupie pytanie... Nigdy w sumie nie zwracałem specjalnej uwagi na podziałkę obok pierścienia focusa, z odległościami w metrach i stopach. Ale jak to jest - ona chyba jest najwyżej poglądowa? Bo przecież siłą rzeczy w innym miejscu ustawi się ostrość przy ogniskowej np 24 a w innym 70 czy 200mm?
Aż mi wstyd o to pytać, ale ostatnio tak testowałem to sobie pod kątem właśnie sprawdzenia czy nie ma FF/BF i wyszło, że te metry się mi rzadko kiedy zgadzają ze stanem faktycznym...
Byłbym wdzięczny za oświecenie :)
tad
niby dlaczego? tak było kiedyś w Canonie w zoomach FD i FL - było też to jasno napisane na podziałce
teraz płaszczyzna ostrości chyba już się nie przesuwa dla różnych ustawień ogniskowych - przynajmniej tak mi się wydaje w odnośnie do Canona
nie martwcie się, jeżeli w tej Sigmie 2m to nieskończoność - u mnie w 20-35 3m to też nieskończoność ;]