Posiadałem 28-135, po kilku miesiącach zmieniłem na 24-105, gdybym od razu kupil to ostatnie byłbym jakieś 600 pln do przodu, reszta jest milczeniem.....
Wersja do druku
Posiadałem 28-135, po kilku miesiącach zmieniłem na 24-105, gdybym od razu kupil to ostatnie byłbym jakieś 600 pln do przodu, reszta jest milczeniem.....
http://www.photozone.de/canon-eos/19...report--review
Mam 28-135IS. Jest OK jako spacerzoom. Może i ceglana sciana nie jest tak ostra jak 24-105, ale za ponad 2x nizsza kwotę jast to bdb szkło. No i 30mm wiecej czesto się przydaje.
Czyli:
jakość 24-105 na pewno lepsza pod kazdym względem
ale
wiekszy zakres, cena i jej stosunek do jakości sa po stronie 28-135
Wielkie dzięki!
Co do LB to jestem zdecydowany na 580exII. Lepiej mieć zapas niż go poszukiwać. Nie zajmuję się zawodowo i sprzęt nie będzie zarabiał na siebie, więc 28-135 będzie chyba sensownym rozwiązaniem spacerzoomu. Tylko czytałem, że z 350 ten obiektyw jest "gorszy". Nie wiem co to miało znaczyć.
Również czytałem takie rzeczy... Mam ten obiektyw już dwa miesiące i nadal nie wiem co to miało znaczyć ;-)
Właśnie piszą, że gorszy ale nie piszą dlaczego? Dzięki za odp Bodzius co raz bardziej się przekonuję do 28-135!:)
oczywiście 24-105 jest lepszy, ale ta różnica nie jest aż tyle warta... za te pieniądze wolałbym 24-70
Dodam jeszcze , że ostrość 28-135 pozostawia sporo do życzenia, wszystkie zdjęcia wykonane tym obiektywem musiałem mniej lub bardziej ostrzyć, po przesiadce na 24-105 zapomniałem o tym problemie.
Kiedyś miałem podobny problem.
Kupiłem 24-105 L ... lampe (Metza akurat) dokupiłem po pół roku.
Lepiej kupić później, ale lepiej ....
Z obiektywu jestem oczywiscie bardzo zadowolony.
pzdr,