Sergiusz - a jak Ty chcesz ustalić kto jest artystą, a kto nie? Bo przecież żeby móc wydać koncesję, papier trzeba to jakoś zdefiniować.
Wersja do druku
Sergiusz - a jak Ty chcesz ustalić kto jest artystą, a kto nie? Bo przecież żeby móc wydać koncesję, papier trzeba to jakoś zdefiniować.
sergiuszu
a co to znaczy artysta?
a co to znaczy mieć talent? (nie mylić z programem telewizyjnym)
co to w ogóle jest sztuka?
czy artysta zawsze tworzy sztukę i czy zawsze ma talent?
czy aby być artystą trzeba mieć przygotowanie teoretyczne i tzw. warsztat? czy może sam talent wystarczy?
Co prawda śmieszą mnie ludzie, którzy sami się nazywają artystami ale moim zdaniem nawet ukończenie wielu szkół artystycznych, liczne certyfikaty dziwnych komisji nie czynią człowieka artystą.
a co do komisji decydujących o "artyźmie" to wiem jak to czasami się odbywa np w SPAF czy jakoś tak, gdzie nie zawsze o uznaniu decyduje sztuka i talent a koneksje i włażenie w d.... :) (oczywiście na szczęście nie jest to regułą)
Sergiusz - proponuję zaglądnąć do wyszukiwarki google ale jak nie masz czasu to podsyłam link z interpretacją słowa "artysta". http://pl.wikipedia.org/wiki/Artysta
Heh.. polecam:
http://www.thebschoolblog.com/index.cfm?postID=114
Oglądam i oglądam tą stronę, i nijak nie mogę się doszukać zdjęć, które świadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach.
Kurcze, jak się doszukałeś tego napisu :artystyczne zdjęcia ślubne..." ? Mi zajęło to parę minut, a z całą pewnością nie rzuca się w oczy jeśli nie powiedzieć, że jest po prostu mało widoczny.
Dlatego nie sądzę, że to jakieś działania słowno reklamowe, a strona broni się sama nad wyraz, z kolei, widocznymi zdjęciami. To chyba na tej podstawie klient wybiera swojego fotografa. Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś szukając fotografa posiłkował się ZPAF.
Dodam tylko następny link z wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotografik
Czyli wg powyższej definicji, uważasz, że trzeba również tworzyć również przy pomocy techniki gumy arabskiej żeby być artystą?
Słuszne wg mnie jest określenie wspoółcześniejsze, że reportaż lub inne "rzemieślnicze" dzieła typu reklama można uznać za sztukę artystyczną.
Zadaniem ZPAF "jest zachowanie dotychczasowego dorobku fotografików oraz promocja i rozwój współczesnej fotografii polskiej, ochrona twórców i ich dzieł." Jest to swego rodzaju związek zawodowy, który nie wyklucza również "rzemieślników", czy innych tzw wolnych strzelców. Tak więc podsumowując: nie jest wykładnikiem czy ktoś jest artystą czy nie.
Chciałbym, abyś jasno również spróbował określić, kim jest artysta, bo na razie musiałem się domyślać, no i które to zdjęcia są "be" z krytykowanej przez Ciebie strony?
Nie to ładne co ładne, tylko co się komu podoba...
Myślę, że przesadą jest debatowanie nad tym kto jest artystą, a kto nie jest, szczególnie w tym wątku! Przypomnijcie sobie niedocenianych za życia malarzy :mrgreen: Troszkę luzu, to w końcu galeria rozrywkowa, w której możemy się pośmiać z "perełek" a nie toczyć wojny :-)
Sergiusz, dlaczego twierdzisz, że moje zdjęcia swiadczą o niewielkich fotograficznych umiejętnościach ??
Czyżbyś był samobójcą czy próbujesz się zemścić za moje wcześniejsze wypowiedzi na temat twoich warsztatów fotografii studyjnej ??
Jeżeli moje zdjęcia są kiepskie to dlaczego proponowałeś mi zamieszczenie ich w twoim czsopismie "twoje studio"
Oto moja korespondencja z Sergiuszem na PW:
....?????Cytat:
Zamieszczone przez Sergiusz
ojojoj - emocje emocjami, ale pw tak udostępniać ogółowi.... :-/
Proponuję zamknąć ten wątek bo coraz większe bagno się robi:(.
To zaczyna wyglądać jak prywatne porachunki