jakiś lipny ten test
Wersja do druku
jakiś lipny ten test
Po pierwsze jak juz wspomniano ilosc FPS powinni ustawic na taka sama(3fps) lub podzielic na kategorie. Co najwazniejsze nie wiemy wlasnie jakie bylo kryterium infocus/oof - w jakiej rozdzielczosci byly one ogladane. Slaby wynik 1Ds moze wynikac z dwoch faktow:
1. Mniejsze FPS niz 1d
2. Rozdzielczosc - jezeli fotki byly ogladane w 100% to wiadomo ze przy 21Mpix bedzie wiecej widac bledow AF.
Takze nie traktuje tego testu poważnie. Uważam że Canon nie "strzeli sobie gola" projektujac lepszy (Al Servo) układ AF w lustrzankach serii 40D/50D aniżeli w serii 1D. To jest logiczne.
Zreszta testowałem obydwa korpusy i 1D wymiata. Moze to był test sponsorowany? Dziwi mnie nadzwyczaj dobry AF Sony Alpha.... Ciekawe...
jeżeli by włączyli do tego testu 5D, to nawet nie zmieścił by się na wykresie ;]
beznadziejny ten test.
Postawię kontrargument :)
A jak testować AF a aparatach na kliszę? Jakiego filmu użyć? W jakiej rozdzielczości go skanować?
Uważam, że producent powinien po prostu podać tolerancję nieostrości dla czujników AF do wiadomości użytkowników. I niestety wygląda, że czasem będzie ona na tyle duża, że rozdzielczość aparatu jej nie zamaskuje.
Moze dostosowali... zalezy jakie kryterium przyjeli inzynierowie(odpowiednio przystopowani przez ksiegowych). Jak na puszke nie reporterska uwazam ze znosnie. Zastanawia jedynie fakt ze w 1d i 1ds uklady AF sa takie same a roznice w skutecznosci ogromne. Poza tym nie wiem jeszcze jak ma sie sprawa servo i pojedynczego punktu AF w serii 1d/s. Uaktywniane sa dodatkowe czujniki(jak w 5) czy jedzie tylko na tym jednym? Pewno w CF mozna wlaczyc/wylaczyc ale nie napisali w jakim to bylo stanie. Za duzo pytan..