no i niedługo wyjdzie tamron 10-24mm i tez by się pewnie sprawdził jako dodatkowy szeroki kąt dla pół prof ;)
Wersja do druku
no i niedługo wyjdzie tamron 10-24mm i tez by się pewnie sprawdził jako dodatkowy szeroki kąt dla pół prof ;)
A cos wiecej nt. tego Tamrona?? Brzmi zachęcająco...
Poszperałem troche w necie i jak sie okazuje ma mieć to-to światło f/3.5-4.5 czyli jak dla mnie odpada :)
Tu trochę pisaliśmy na forum na jego temat
http://canon-board.info/showthread.php?t=33284
Szczerze mówiac miałem w rękach elke 17-40 i mam w swojej ko0lekcji 10-22. Powiem szczerze. 10-22 rozkałada na łopatki ta eleke. Szkoda tylko, ze takiego szkiełka nie zrobili na pełna klatk.e zamiast 17-40. Pozdrawiam
ale panowie porównują to 17-40 na FF czy tylko ta sobie bąki puszczacie?
bo porównywanie obu szkieł na tym samym body jest co najmniej niewłaściwe... :roll:
a wypowiedzi o 'rozkładaniu na łopatki' są imho bardzo, ale to bardzo przesadzone
przy okazji - miałem 10-22 na 30d oraz 17-40 na FF; przyjmę z każdym każdy zakład ze jak pokaże wam rawa z jednego i drugie zestawu to żaden z was nie odróżni :-?
edit______________
a tak w temacie - to polecam 10-22 na cropa - świetny obiektyw :-)
dlaczego mimo iż na rynku co raz pojawia sie jakiś szeroki kąt (ostatnio Tamron 10-24) to canon ciągle cenę swojego szkła trzyma wysoko?
Obserwuje od pewnego czasu to cena parę miesięcy stoi w okolicy 2300-2500zł:( a tu zima idzie i zimowe plenerki czekają :wink:
bo to szkło nie traci na wartości i jak szukasz czegoś pod FF to wciaż porównujesz te szkła to 10-22, które ma wszystko - ogniskową, światło do plenerów wystarczające i do tego coś czego konkurencja nie będzie miała -USM a przy tym porównując z sigmą to filtr 77mm też jest zaletą
no i wyszedl tamron 10-24 i mydlany jest na rogach widac to na testach (optyczne) wiec nadal pozostaje do wyboru canon albo tokina moze ktos podpowie co lepsze ?