Albo jeszcze droższe L-stałki ;)
Wersja do druku
ps. powodzenia,
teraz pozostaje upchnąc tą sigmę
i kupić
sam nie wiem-chyba tamrona 28-75
no ale masz na tym zarabiać
więc na weselach moze być z nim problem (słaby AF)
a wtedy puszką nie nadrobisz!
to nie tak, sigma miała isc pod ostrzał od razu, zamist tego 50mm f1,4, najlepiej by było jednak 24-70f2.8 ale kasy brak, 70-200 musialem sprzedac by dolozyc do 5d, a poza tym 70-200f/4 to na pewno jeden z najlepszych szkieł ale do moich zastosowan niestety nie pasuje, głownie zaczynajac ten wątek byłem ciekawe czy dobrze zrobiłem przesiadajac sie z 30d z sigma i e-Lką na 5d 50mm f1.4....
POwiem szczerze ze zawsze mnie przerazały te wsyztkie terminy bb tablice mydła jak napisałes dlatego w to nie wnikam, ale nie ma co ukrywac ze z podstaw mam braki
pozdr
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
obecnie oczywiscie sigma na sprzedaz lub zamiane za 50mm f1.4, bo zostałem bez szkła
w kontekscie zastosowań z #1 posta: "Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach."
wydaje mi się, że modę i modelki dasz rade 50-ką, ale na weselach moze być spory problem z brakiem szerszego kąta. Po prostu obawiałbym się 'nie zmieścić" z 50mm w wielu miejscach i sytuacjach.
Dlatego sugerowałem raczej jakiś pełnoklatkowy "odpowiednik" wczesniejszej Sigmy, czyli zoom typu 28-70/2.8 (już mniej ważne, czy Sigma czy Tamron).
no tak tez sie tego boje wesela z 50mm,,,,,,,kosiol zabawa to jednak 24-70 daje rade
50 mm na weselu to moje podstawowe szkło - robię nim ok. 75% zdjęć, jak nie więcej. To wersja f1.8, ale i w tańcu daje radę (nie za szybkim). Trochę denerwuje mnie bokeh, bo zawsze wychodzi większy niż widać, no, ale to szczegół.
Myślę, że rezygnacja z 24-70 na rzecz 28 f1.8 i np. 85 lub 135 będzie ciekawszym rozwiązaniem (razem z 50 starczy). Zamiast 28 f1.8 można wybrać 24 f1.4, ale cenowo wyjdzie zdecydowanie drożej.
Mnie trochę przeraża twoja mała wiedza, co do podstaw... Ktoś, kto zarabia na fotografii taką podstawową wiedze powinien mieć opanowaną perfekcyjnie a nawet powinien wiedzieć sporo więcej…
Pisałeś, że już nie raz robiłeś zdjęcia na ślubach i portfolia modelek. W zasadzie dwa takie zlecenia dają Ci pieniądze na choćby na 50 1.4. Zdecydowanie lepiej było porobić jeszcze trochę zdjęcia starym sprzętem, zadać te pytania na forum, co zadałeś i dopiero mając kasę i określony plan, co kupić rozpocząć update sprzętu. To, co zrobiłeś, czyli „zaryzykowałeś” to posunięcie kompletnie nielogiczne i rzekłbym nawet głupie.
Wracając jednak do Twoich pytań.
Sprzedaj mało wartościową pod pełną klatka sigmę 18-50.
50mm 1.8 sobie odpuść
50mm 1.4 jest ok, ale według mnie są ważniejsze ogniskowe (pod pełną klatkę).
85mm 1.8 będzie odpowiedni, ogniskowa w sam raz na fajne ujęcia w kościele i w plenerze pewnie 90% zdjęć będziesz robił tym szkłem. (ja osobiście wole dłuższe i najczęściej używam 135L).
Z szerokim katem będzie nie lada problem.
Chyba najlepszym wyjściem była by jakaś tańsza stałka, nią i 85 1.8 dałbyś rade obskoczyć spokojnie ceremonia i plener, z weselem byłby problem, na nim zoom się przydaje, co nie znaczy ze nie można zrobić go z takimi dwoma stałkami.
Na slub to i tak cos szerokiego , 24-28 sprawdza sie swietnie
skoro piszesz, że ZARABIASZ na zdjęciach, to weź na kredyt/leasing Canona 24-70 2.8 i obskoczysz wesele.
Klient (i ty) będzie zadowolooooony