Jedno oko w jednym z mocnych punktów, albo linia oczu na mocnej linii. Przekrzywienie głowy i obniżenie brody dodaje dynamiki i "porusza" (pozytywnie) ujęcie.
Wersja do druku
polecam freemana "okiem fotografa" - po ludzku o kadrowaniu
i "światło i oświetlenie" - autor ten sam - ekspozycja, histogram i cała reszta
Postanowiłem troszkę odświeżyć temat.
Poprzednie były jesienne. Teraz zimowe...
Tak troszkę nieśmiało przedstawiam Wam Martę:
Ładny bokeh. Marta w porządku, tylko fotograf zawalił sprawę i robiąc zdjęcie z takiej perspektywy nienaturalnie skrócił jej nogę. Chyba że ma jedną o metr krótszą i wtedy przepraszam modelkę :D Akurat takich rzeczy nie da się łatwo poprawić w PSie, za to wystarczy popatrzeć co dokładnie znajduje się w kadrze i pomyśleć zanim się przyciśnie spust migawki.
Taj dobrze prawi. Zła perspektywa i IMHO wogóle złe ułożenie nóg. Z tego miejsca nieciekawie to wygląda; wydaje się, że dół nie "współgra" z górą (ramiona walca wiedeńskiego, a nogi Flamenco:grin:) choc ogólnie zdjęcie przyjemne w odbiorze (kadr, kompozycja, bokeh itp):wink:
Pozdrawiam i czekam na więcej.
Dzięki za opinie.. Jeszcze nie potrafię zapanować nad wszystkim, co się dzieje w kadrze, ale się staram.
Kolejny raz Marta
Tym razem Agnieszka!
Moderatora proszę o zmiane nazwy wątku na: "Portretowo"
lepiej jej w ciepłej tonacji, ostatnie za zimne IMHO
Lepiej by było gdybyś robił w normalnych warunkach. Niestety brakuje światła. Na wysokich ISO całkowicie tracisz jakość, kolor. Poszukaj optymalniejszych warunków do portretowania.
ja tam robie cienkie zdjecia i sie nie znam. ale te co widze tutaj jakos do mnie nie docieraja. a szkoda.