Jest jeszcze 37mm fisheye :) ale jeśli z taką przyssawką wychodzi 25mm, to przecież to już jest bardzo szeroko, więc problem nie powinien być znów tak dokuczliwy.
Wersja do druku
Jest jeszcze 37mm fisheye :) ale jeśli z taką przyssawką wychodzi 25mm, to przecież to już jest bardzo szeroko, więc problem nie powinien być znów tak dokuczliwy.
80mm to jest chyba dla 6x6.
Do MZ standardem uczynili 110mm.
Tak, wiem co to crop.
Mówię, że nadal można by wszystkie obiektywy, kominki, lupki, matówki używać, gdyby nie robili całego aparatu na nowo.
Ta zależność (odpowiednik ogniskowej jednego formatu w innym formacie) nie jest od pola powierzchni ale od przekątnej.
Dla ogniskowej 50mm na 6x7 odpowiednią ogniskową na małym obrazku jest około 24mm.
To samo 50mm na cropie 36x48 da wizualnie odpowiednik 32-35mm z małego obrazka.
Fakt.
A tu zjadłem pierwiastek ;-). Masz rację, co tylko bardziej pokdreśla mój punkt (brak prawdziwego szerokiego kąta - przecież 32-35mm dla małego obrazka jest strasznie wąsko!)Cytat:
Ta zależność (odpowiednik ogniskowej jednego formatu w innym formacie) nie jest od pola powierzchni ale od przekątnej.
Dla ogniskowej 50mm na 6x7 odpowiednią ogniskową na małym obrazku jest około 24mm.
To samo 50mm na cropie 36x48 da wizualnie odpowiednik 32-35mm z małego obrazka.