Kolego kupiłem z polskiego sklepu na allegro z gwarancją Canon Polska...
Wersja do druku
Kolego kupiłem z polskiego sklepu na allegro z gwarancją Canon Polska...
METZ 48AF-1 digital
mam te lampę od wczoraj , rewelacja
koszt zakupu niższy od Canona 430EX II
jakość METZ na wysokim poziomie , obudowa bardzo solidna , błyska też bardzo dobrze , wbudowany dyfuzor robi jako sztuczny sufit, nie potrzeba nakładek, głowica solidna z blokadą ,
działa idealnie z canonem 1000D , nie ma C.fn, ale za tym nie tęsknie, dużo ustawień można robić w lampie, choć ja używam tylko korekty ekspozycji lampy w aparacie
Kupiłem 430EX II
za lampe zapłaciłem 780zł do tego kupiłem dyfuzor zamiennik kabla OC-E3 (180cm).
Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Jakość zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych uległa sporej poprawie. Wszystkim polecam zakup Kabla umożliwiającego kożystania z lampy oddalonej nawet 180cm od aparatu. Efekty są bardzo ciekawe a cena 85zł (zamiennik)
Jeżei ktoś ma jakieś pytania chętnie pomoge.
Kupiłem zamiennik kabla OC-E3 i na razie działa ale kupiłem wężyk spustowy do 40D podróbę i działa jak mu się chce :(
Canon robi aparaty, Metz lampy i jest w tym jednak lepszy. Ja tam bym poszedł na 48 AF-1, a mając więcej kasy na 45 CL-4. Sam używam bardzo starego Metza z przejściówką do Canona i bardzo go sobie chwalę, zwłaszcza, że głównie odbijam od sufitu czy ścian.
Metza
A najlepiej 58 A-1, większa moc i drugi palnik nie do przecenienia.
Nie pożałujesz.
Metz, po pierwsze - specjalizuje się w lampach.
Po drugie - z moim nie ma żadnego problemu ze współpracą z body Canona.
Po trzecie - w razie zmiany systemu dokupujesz małą przejściówkę i tą samą lapmę podpinasz pod Nikona czy Sony.
Ciekawy test:
http://www.shootsmarter.com/
Lampy się w nim uplasowały:
6 miejsce Canon 580 EX (wypadł najsłabiej z szóstki)
5 miejsce Promaster 7500 DX
4 miejsce Metz 76MZ
3 miejsce Nikon SB800
2 miejsce Quantum T5d (najlepszy TTL)
1 miejsce Metz 54m (a następncą jest 58 AF-1)
Jak widać, Canon na zaszczytnym, ostatnim miejscu.
ogólnie ciekawa 58 AF-1 recenzja tutaj:
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=268574
Co specjalizacja to specjalizacja. Osobiście mam 58 AF-1 i bardzo sobię chwalę.
Poza tym w pomieszczeniach nie ma to jak lampa. Niezbędny zakup...
Dodatkowo polecam świetną rzecz - Lumiquest Promax System. w USA jakieś 70$, u nas drożej.
To akurat jest zestawienie chyba najlepszych lamp od tych producentów... Ja powtórzę pytanie bo teraz stoję przed identycznym dylematem i nie wiem czym się różnią canon 430exII od Metza 48 AF-1 digital a kusi niższa cena metza... Znacie jakieś konkretne różnice między tymi lampami i "która lepsza" ;] ? Pozdrawiam!
Tak jak było to już wielokrotnie podkreślane, testy takie można przeprowadzać w taki sposób aby poszczególne modele urządzeń sztucznie "plasować" na konkretnych pozycjach. Równie dobrze można by taki test przeprowadzić w taki sposób aby 580 EX uplasował by się na pierwszym miejscu, kwestia odpowiedniej techniki. Zazwyczaj mają one średnią wartość merytoryczną.
Wcześniejsze lampy Metza które nie były dedykowane do Canonów miały pewne problemy ze współpracą z puszkami.
Jeżeli mowa o modelu Metza 48 czy 58 ten problem już nie występuje, jednakże sam wybrałem 430EX II i jestem zadowolony.