nie boje sie tylko te zdjecia kolezanka wyslala mi zmniejszone (jej lustrem robilam) a chcialam na szybko cos tu pokazac jak bede miala wszystkie zdjecia w pelnych rozmiarach to jeszcze cos wybiore i wstawieCytat:
nie bój się większego rozmiaru - większej "wagi" pliku
tak wiem ale co innego jak sie robi zdjecia na jakis duzych zawodach obcym ludziom wtedy sobie wybiram miejsce i robie to ze kogos nie zlapie to nic a jak sie robi znajomym gto kazdy z nich chce miec jak najwiecej zdjec dlatego czasem trzeba sie poswiecic;) A u nas duzo drzew i naprawde ciezko wybrac jedno miejsce chociaz sie staramCytat:
To podkreślenie to coś co jeśli bym zobaczył bedąc organizatorem to bym cię wygonił - najlepiej siąść na d... w jednym wybranym miejscu (wybranym pod względem kadru, światła itp. - przy skokach z reguły z jednego miejsca można zrobić z 3 do 5 przeszkód mając zooma typu 70-200 do dyspozycji.. i poczytaj o panoramowaniu (panningu)
zdjęcia k5torr tu wstawiam są robione canonem 450d i sigmą APO 70-300 kolezanki ale ja przymierzam sie do zakupu w okolicach grudnia canona 40d duzo sie zastanawiałam ale mysle ze do sportu bedzie idealny - czy to dobry wybor? CO do szkla to docelowo marzy mi sie do niego 70-200/4 i mysle ze zestaw do jexdziectwa bylby idealnyCytat:
napisz jeszcze co masz za lustro/ albo co masz zamiar kupić to coś doradzimy..
A mam jeszcze jedno pytanie od czzego oprocz przyslony i czasu naswitlania zalezy GO i rozmycie tla? Bo wiele widze super zdjec koni w ruchu gdzie cale tlo jest rozmyte a ja robiąc na najmniejszych przyslonach i najkrotszych czasach nie uzyskałam takich efektow (tzn nie eksperymentowalam jakos dzo) jedynie to jedno z ujezdzenia ale juz na skokach mi to nie wyszlo na co zwrocic uwage jeszcze aby bylo ok pow tym wzgledem?